B. Nemcovo išpažintis – knyga, kuri išleista per vėlai

B.Nemcov

Knygoms būna tam tikras laikas. Vienoms – vasara, kitoms – skrydis lėktuvu, o trečioms – politinė atmosfera. Būtent prie pastarųjų reiktų priskirti šaltakraujiškai nužudyto Rusijos opozicionieriaus Boriso Nemcovo prisiminimų knygą „Maištininko išpažintis“. Ir, deja, ši knyga išleista gerokai per vėlai. Maždaug aštuoneriais metais per vėlai.

B.Nemcovas savo spjūvį į veidą korumpuotiems Rusijos biurokratams išleido 2007 metais, o į lietuvių kalbą ši knyga išversta tik 2015 metais. Atlikėjų ir menininkų darbus geriau pirkti pradeda po jų mirties, matyt, tas pat galioja ir politikų prisiminimams, tad mano lentyną ši knyga pasiekė jau tik tuomet, kai nuo Maskvoje sušaudyto opozicionieriaus mirties praėjo maždaug trys mėnesiai.*

Ši knyga lietuviškai turėjo pasirodyti daug anksčiau, nes yra puikus būdas pykdyti tuos, kurie vis dar jaučia nostalgiją Rusijai, tiems, kurie mano, kad kietas kumštis yra geriau nei demokratija ir tiems, kurie šiandien abejoja, ar Rusiją verta erzinti. Galbūt – tik galbūt – šiai knygai pasirodžius daug anksčiau nei imta mekenti apie Lietuvoje varomą antirusišką propagandą, nors keletui žmonių būtų kilę abejonių dėl didžiosios kaimynės ir jos metodų.

Tačiau nevertinkite šios knygos kaip vakarietiškų pažiūrų žmogaus, gyvenančio Rusijoje, kovos teksto pavidalu. Nors B. Nemcovas kritikuoja demokratijos nykimą Rusijoje, kritikuoja korupciją ir prastas gyvenimo sąlygas, visgi tai politiko, bandančio grįžti į politinę areną knyga.

B.Nemcovas atskleidžia daug informacijos apie buvusį prezidentą Borisą Jelciną, apie savo santykius su dabartiniu prezidentu Vladimiru Putinu ir pasakoja apie svarbiausius Rusijos įvykius bei jų užkulisius, visgi jis pats beveik visada lieka pūkuotas.

Autorius pasakoja apie tai, kaip vienu metu beveik prasigėrė dėl nuolatinio ryšių stiprinimo, kaip girtas davė interviu tiesioginėje televizijos laidoje. Tačiau jis niekada nebūdavo pats kaltas…

„Maištininko išpažintis“ nėra visą tiesą apie Rusiją atskleidžianti knyga. Ji nedemaskuoja valstybės paslapčių, o dauguma pateiktų faktų turi būti labai atidžiai patikrinti. Tačiau ji leidžia suvokti, kokio dydžio praraja stūkso tarp Lietuvos ir Rusijos. Net ir tarp už demokratiją kovojančių opozicionierių. Net ir jiems toloka iki to, ką pasiekė Lietuva, turėdama demokratiją.

Apie B.Nemcovą

B. Nemcovas – Rusijos politikas, kuris iki savo mirties tapo demokratijos rėmėju, V. Putino kritiku bei opozicionieriumi.

Jis buvo Nižnij Novgorodo gubernatoriumi, Rusijos Dūmos deputatu, vienu metu B. Jelcinas įvardijo jį savo įpėdiniu, tačiau vėliau persigalvojo.

B. Nemcovas taip pat buvo Rusijos ministro pirmininko pirmuoju pavaduotoju bei energetikos ministru.

Boris Nemcov „Maištininko išpažintis“, Gimtasis žodis, 2015, 272 p.

———————————-
*B. Nemcovas Maskvoje šūviais į nugarą nužudytas vasario 28-osios naktį.

1 komentaras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *