„Padermės“ trilogija: vampyrų gaivinimas su labai prasta pabaiga

IMG_0661Vampyrų tema literatūroje ir kine yra velniškai išsemta ir čia sukurti ką nors naujo yra tikrai sunku. Jau vien tai, kad „Saulėlydžio“ sagoje atsirado svarovskio kristalų blizgesiu atsiduodantys vampyrai parodė, kad fantazija nėra begalinė.

Tačiau Guillermo del Toro ir Chuck Hogan savo trilogijoje „Padermė“, „Nuopuolis“ ir „Amžinoji naktis“ parodė, kad iš vampyrų galima išspausti dar šį tą įdomaus. Na, bent jau pirmos dvi knygos tai parodo.

Veiksmas vyksta Niujorke, kur saujelė žmonių bando užkirsti kelią vampyrų įsigalėjimui. Iš esmės pirmosiose trilogijos dalyse pasakojimas atrodo logiškas, išbaigtas, kiekvienas niuansas aiškiai pagrįstas.

Pats knygų rašymo stilius iš pradžių pasirodė keistokas, nes knygose gausu veiksmo, tačiau viskas rutuliojasi labai lėtai. Tačiau po kurio laiko būtent tas lėtas rašymas, didelis dėmesys detalėms ir sukuria puikų siužetą. Galbūt tai, kad G. Toro yra režisierius, veikėjai atskleisti labai gerai, kiekvienas jų savitas ir turi aiškią vietą.

Tačiau gerus žodžius siužetui ir rašymo stiliui tenka pamiršti tuomet, kai pradedama skaityti trečioji trilogijos dalis „Amžinoji naktis“.

Jeigu pirmąsiais knygas perskaičiau vos per keletą dienų, ties paskutine dalimi teko kankintis ilgai. Siužeto spragos, kurias dengia įvykę stebuklai, nevykusiai pateikti bibliniai motyvai ir prastai aprašyti vidiniai veikėjų konfliktai palieka nemalonų prieskonį burnoje.

Potencialiai gera vampyrų trilogija, kurios tikrai trūko, sugadinta.

Vienintelė viltis, kad pačią franšizę išgelbės šiuo metu kuriamas serialas „The Strain“. Kiek mačiau, jo siužetas nuklysta nuo knygos puslapių, tad galbūt trečiajame sezone bus ištaisytos bent pačios bjauriausios „Amžinosios nakties“ vietos.

Guillermo del Toro, Chuck Hogan, Obuolys, 2015. „Padermė“ 621 p., „Nuopuolis“ 528 p., „Amžinoji naktis“ 572 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *