Kaip išspardyti sovietams užpakalį? Papasakos Mannerheimas

MannerheimasSuomijos vyriausiojo vado Carlo Gustafo Mannerheimo atsiminimai „Žmogus, įveikęs Rusiją“ yra vadovėlis, kaip tapti kietakiaušiu, galinčiu sukelti galvos skausmą bet kuriai didžiai valstybei.

Bent mane mokykloje apie Žiemos karą tarp Suomijos ir Rusijos mokė paprastai: Suomija pasienyje turėjo gynybinius įtvirtinimus, vadinamus Mannerheimo linija, todėl atsilaikė. Praleistos visos detalės, kurios ir privertė tuos įtvirtinimus pavadinti Mannerheimo vadu.

Įsivaizduokite armiją, neturinčią prieštankinių ginklų, bet sunaikinančią priešo tankus. Neturinčią nei pakankamo skaičiaus žmonių, nei tinkamų šautuvų, bet sulaikančią sovietų dalinius.

Kaip tai padarykite? Taip, gero vadovavimo dėka.

Mannerheimas savo prisiminimuose daugiausiai pasakoja būtent apie Suomijos-Rusijos konfliktus, tačiau atskleidžia ir savo gyvenimą dar prieš tai: carinės Rusijos armijoje įgytą patirtį, pamokas iš Rusijos-Japonijos karo, kelionės po Kiniją bei Pirmojo pasaulinio karo nesklandumus.

Tačiau knyga nėra lengva. Mannerheimo atsiminimai yra ganėtinai sausi, juose pateikiami faktai, tad grožinės literatūros pasakojimo nesitikėkite.

Patariu istorijos mėgėjams. Knyga, kuria galima papuošti savo lentyną.

Carl Gustaf Mannerheim „Žmogus, įveikęs Rusiją“, Obuolys, 2014, 653 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *