Vienos galingiausių pasaulio lyderių biografija – su pasakos apie Pelenę elementais

81w1CnI8uYLAngela Merkel – vardas, kurį žino visas pasaulis. Vieniems tai neabejotina pasaulio lyderė, viena galingiausių, jei ne pati galingiausia moteris pasaulyje. Kitiems – pragmatiška politikė, kuri kartais yra neperkalbama, o jos sprendimai atrodo per griežti ir kategoriški. Ir vieniems, ir kitiems greičiausiai yra įdomu, kokia asmenybė slypi už tų į trikampį sudėtų, jos vizitine kortele spėjusių tapti rankų ir kuklios šypsenos?

Į šį klausimą iš dalies gali atsakyti knyga „Angela Merkel: oficiali biografija“, kurią parašyti patikėta gana žinomam Vokietijos dienraščio „Süddeutsche Zeitung“ žurnalistui Stefanui Korneliui. Deja, ši knyga dar nėra išversta į lietuvių kalbą, todėl ją teks skaityti angliškai.

Šioje knygoje papasakojama Angelos Merkel istorija nuo jos pirmųjų žingsnių ne tik politikoje, bet ir apskritai gyvenime. Iš šios knygos sužinome, kokia buvo politikės vaikystė tuometinėje Rytų Vokietijoje, kaip formavosi jos pažiūros ir kaip atrodė jos kelias į didžiąją politiką. Ši iš už Geležinės uždangos besitęsianti gija duoda atspalvį visai knygai – pagrindinė herojė lyg Pelenė pradėjusi nuo atskirtos ir prasčiau išsivysčiusios Vokietijos dalies tampa viena galingiausių pasaulio lyderių ir veda į priekį ne tik savo šalį, bet ir visą Europą.

Daugiausiai dėmesio autorius skiria Angelai Merkel – Europos gelbėtojai. Nemažai iš knygos sužinome apie jos veiksmus Europą užgriuvus euro krizei, apie jos mintis ir požiūrį, kuris prasiskverbia pro knygoje cituojamų kalbų ištraukas. Įdomu skaityti ir apie Angelos Merkel požiūrį į partnerystę su JAV bei nuoširdžią draugystę su Izraeliu.

Knygoje nedaug, bet pakankamai plačiai praveriami Angelos Merkel kasdienybės ir sprendimų priėmimo užkulisiai. Todėl labai rekomenduoju šią knygą perskaityti sąmokslo teorijų gerbėjams. Ji parodo, kad pasaulio galingieji, visų pirma, yra lygiai tokie pat žmonės kaip ir jūs*, tik jų gyvenimas, tikėtina, yra žymiai įdomesnis.

Jeigu norite rasti pikantiškų, ne tokių oficialių detalių apie Vokietijos kanclerės gyvenimą, ieškokite jų kitur. Visgi, ši knyga – oficiali biografija, kurioje pasvertas ir patvirtintas kiekvienas žodis.

*Tai ypač aiškiai pajutau, kai Angela Merkel Briuselyje stovėjo šalia manęs lifte, tik per žingsnį. Tuo metu ji susikaupusi kažką skaitė savo išmaniajame telefone :)

Stefan Kornelius „Angela Merkel: The Authorised Biography“, Alma books, 2013, 300 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *