„Rytas aušta“: Dž. Londonas koučina jaunuosius verslininkus

img0003-001Džekas Londonas daugeliui jau tapo Amerikos aukso karštinės metraštininku. „Smokas Belju“, „Baltoji iltis“, „Protėvių šauksmas“ ir kiti garsūs autoriaus kūriniai siūlyte siūlo šaltą žiemą ištiesti kojas su puodeliu arbatos rankoje ir mėgautis aukso ieškotojų nuotykiais. Romanas „Rytas aušta“ yra viena tų knygų. Tiesa, joje Dž. Londonas imasi jaunųjų verslininkų „koučerio“ vaidmens.

Knyga pasakoja apie indėnų kilmės vyrą, daugelio vadinamą Rytu aušta. Azartiškas lošėjas ne tik prie kortų stalo, bet ir gyvenime bei versle greitai prasigyvena ir tampa rimtu verslininku, sakytumėme šiandien. Sukaupia didžiulį kapitalą ir iš Klondaiko laukinio tampa spaudos aptarinėjama figūra.

Rytui verslas yra tarsi nesibaigiantis lošimas. Nesvarbu, kiek milijonų sukaupi, vis tiek reikia jų prikaupti dar ir dar. Asmeninį gyvenimą jis iškeičia į darbą, nuolatinius pagėrimus ir kitas brangias pramogas.

Bet tada pasirodo ji – moteris (neišduosiu, kas tokia, kad būtų įdomiau skaityti). Įsimylėjusi pusiau laukinį milijonierių „verslininką Rytą“ ji bando atstumti. Tačiau šis voverių medžiotojas (perskaitę suprasite, ką turiu omenyje) nepasiduoda ir priima radikalius sprendimus.

Knygą rekomenduočiau skaityti kiekvienam verslininkui ir siekiančiam tokiu tapti. Bent jau pusė knygos kalba apie verslo esmę ir klausia: ar pinigų keikis rodo verslo sėkmę? Ar vertybinių popierių pirkimas ir pardavimas gali atstoti „verslą – kūrybą“? Be jokios abejonės, knygoje apsvarstomos verslo etikos problemos. Na ir, žinoma, standartinis – ar pinigai laimę atneša? Neskubėkite atsakyti neperskaitę knygos.

Kitaip tariant, Dž. Londonas nepasmerkia verslininkų, bet juos puikiai „pakoučina“. Perskaitę knygą tikrai nenorėsite visko mesti, bet susimąstysite apie kitokio gyvenimo alternatyvas, galbūt suvoksite, kur yra riba, kurios nenorėtumėte peržengti.

Džekas Londonas „Rytas aušta“, Valstybinis leidybos centras, 1994, 288 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *