„Rusai“ padės suprasti Rusiją protu

GregKai naujienų portalai savo turiniu bando kalbėti apie tai, kaip suprasti Rusiją protu, Gregory Feiferio knyga tai atsako. Tiesa, tam reikia turėti proto. Šios knygos autorius turi ir jo, ir patirties.

Knyga „Rusai. Žmonės už valdžios fasado“ pasakoja apie šiuolaikinę Rusiją ir jos žmones. Su visu Kremliaus ir prabangių Maskvos restoranų blizgesiu ir su kaimų skurdu. Apie seksą, architektūrą, degtinę ir daugybę kitų kasdienių dalykų, leidžiančių laikyti knygą savotišku vadovėliu į Rusijos visuomenę.

Mano nuomone, tai labai sąžininga knyga. Gregory Feiferis – amerikietis rašytojas ir žurnalistas, kurio motina rusė su jo tėvu, doktorantūros mainų programos studentu iš JAV, Šaltojo karo metais pabėgo iš Tarybų Sąjungos. Taigi autorius yra dviejų skirtingų kultūrų (kaip Rusija bando įrodyti, „dviejų priešingų polių“) atstovas, į Rusiją žiūrintis ir kaip į Tėvynę, ir kartu su žurnalistiniu objektyvumu.

Tuo ši knyga ir puiki – autorius pasakoja apie Rusijos socialinę sąrangą, problemas, vargus ir džiaugsmus supindamas savo šeimos gyvenimo istoriją su dabartinėmis tendencijomis, o gilesnių atsakymų ieškodamas Rusijos istorijoje – tiek carinėje, tiek tarybinėje, tiek XX amžiaus paskutinio dešimtmečio.

Harvardo universiteto absolventas ne vienerius metus dirbo įvairių žiniasklaidos priemonių korespondentu Rusijoje ir išmaišė šalį nuo Sankt Peterburgo iki Chabarovsko, nuo Kaukazo iki Archangelsko. Taigi knyga vertinga ne tik dėl puikaus autoriaus stiliaus, bet ir medžiagos, turiningų apibendrinimų gausos.

Post Scriptum. Knygos veiksmas prasideda Vilniuje būtent tuo metu, kai Maskvoje vyksta pučas. Ši detalė iškart užkabins Lietuvos skaitytoją.

Gregory Feifer „Rusai. Žmonės už valdžios fasado“, Tyto alba, 2015, 488 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *