„Geografijos įkaitai“, kuriuos laisvinau 4 metus

geografijos-ikaitai-1Kaip geografija kuria tautinę tapatybę ir įvairius tautinės kultūros fenomenus susidomėjau prieš ketverius metus, kai klausiau paskaitų apie vienatvės plačiose lygumose įkalintų slavų dainas. Nuo tada laukiau tokio veikalo, kaip šis.

Tim Marshall – knygos autorius – senas, patyręs britų žurnalistas, dirbęs karščiausiuose pasaulio taškuose: Sirijoje, Afganistane, Bosnijoje, Kroatijoje, Tunise ir t.t. Kitaip tariant, žmogus, bandantis suvokti ne tik karo genezę, bet ir matęs ne vieno jų vyksmą. Aurelijus Katkevičius – knygos vertėjas į lietuvių kalbą – nemažiau patyręs žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius. Kompanija rimta.

Veikalas, beje, taip pat. T. Marshall pasakoja apie įvairių pasaulio regionų geopolitinę situaciją ir kaip ją lėmė tų regionų geografinė padėtis, tai yra kalnai, lygumos, upės, salos ir t.t. Žurnalisto pasakojime pateikiamos ir geopolitinės Rusijos baimės, ir Korėjos bei Japonijos situacija, ir Afrikos tragedijos priežastys, ir Kinijos geopolitinių vektorių aptarimas, ir įžvalgos apie kitas karštas vietas, įskaitant Arktį.

Geopolitinių problemų aprašymas ir paaiškinimas glaustas, bet aiškus ir pakankamas mėgėjui. Kitaip tariant, įkaitų portretai puikiai nutapyti, skaitytojams aišku, kas jie ir kokia jų drama. Bet geografijos pritrūko. Jei skyriuje apie Rusiją pagrobėjas vardu Geografija laiko ginklą nutaikytą į įkaito smegeninę, tai kituose skyriuose įkaitas negali išeiti iš kambario, o ką tuo metu veikia pagrobėjas – nelabai aišku. Gal kur koridoriumi vaikštinėja

Prisipažinsiu, nelabai išmanau Kašmyro konflikto istorijos ar Pietų Amerikos valstybių situacijos, tad negaliu atsekti netikslumų, tačiau gudrieji „Google Plus“ kurmiai yra atradę kvestionuotinų sakinių. Skyriuje apie Rusiją dar norėjosi ir tautinės tapatybės įtakos nuolatiniam norui užimti teritorijas aprašymo. Na, bet pagrobėjas šįkart Geografija, tad pykti kaip ir negali.

Visgi knyga verta ir laiko, ir pinigų. Vertėjo tikėtis ir laukti tokios knygos tuos ketverius metus ir kankinti knygynų pardavėjas klausimu, ar jau turite, kai jų sistemose tos knygos net pavadinimo nebuvo.

Tim Marshall „Geografijos įkaitai“, Tyto Alba, 2016, 328 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *