„Geros nuotaikos vadovas“ išnarplioja įsisenėjusias mąstymo problemas

burnsTaip, tai pagalbos sau knyga. Taip, tai amerikiečio autoriaus pagalbos sau knyga. Šie du kriterijai gali iššaukti atmetimo reakciją nemažai daliai skaitytojų. Tačiau siūlau neapsigauti, nes joje mažai virš vaivorykštės šokančių delfinų ir rasotų rožių, joje – instrukcijos, tiesiog nurodančios, ką daryti. Nors tai mokslinė knyga, ji parašyta aiškiai ir suprantamai net ne specialistams.

Autorius realistas. Viena vertus, jis tikrai įtikinėja, kad taikydami jo siūlomus kognityvinės terapijos metodus padėsite sau (būti, spręsti įsisenėjusias problemas ar pajudinti užpakalį nuo sofos – beje, motyvacija nėra trumpalaikė, nes paremta ne emocijomis, o, kaip minėjau, instrukcijomis). Antra vertus, jis siūlo nebežaisti su pagalbos sau knygomis, jeigu jums rimtai blogai, t. y. mąstote apie savižudybę arba jau esate bandę nusižudyti. Tokiu atveju autorius primygtinai siūlo padėti sau pirmiausia nueinant pas gydytoją.

Knygoje demistifikuojamos blogos savijautos priežastys. Jas kiekvienas skaitytojas gali iškapstyti iš savo minčių gelmių. Autorius nesiūlo jokios paviršutiniškos savitaigos. Atlikę tam tikras užduotis suprasite, ką mąstote, iš kokių gilesnių problemų toks mąstymas ateina, ir į kokias gilesnes problemas nueina. Galėsite išmokti argumentuotai paneigti save kankinančias mintis.

Ši knyga nemoko pozityviai mąstyti, ji moko normaliai mąstyti. Realistiškai. Vienintelis knygos „minusas“ – jeigu norėsite, kad joje siūlomi metodai veiktų, turėsite mokytis juos taikyti. Imti popieriaus lapą ir rašyti, braižyti, braukyti. Antraip knyga suteiks vienkartinį įkvėpimą. O jeigu ryšitės aktyviai po save pasiknaisioti, išmoksite kelis paprastus, bet naudingus metodus, kurie padės spręsti painias situacijas visą gyvenimą.

P.S. Komplimentai knygos vertėjai, puikus darbas, malonumas skaityti.

David D. Burns „Geros nuotaikos vadovas. Nauja emocijų terapija“, Žmogaus studijų centras, 2013, 384 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *