„Geografijos įkaitai“: naujoko pradžiamokslis suprasti tarptautinę politiką

geografijos-ikaitai-1Mes apie aktualijas dažniausiai sužinome tik kaip apie įvykius, o ne kaip apie procesus – taip jau veikia mūsų viešoji erdvė.

Dėl šios priežasties, jeigu nesidomime kuo nors nuodugniai ir ilgą laiką, didelio įvykio fone kartais galime pasijusti sutrikę ir nesuprasti, iš kur jis atsirado.

Kodėl prasidėjo karas Sirijoje ir iš kur visi tie pabėgėliai? Kodėl Donaldas Trumpas nori pastatyti sieną su Meksika? Iš kur atsirado Islamo Valstybė ir kitos teroristinės organizacijos? Kas blogai su Izraeliu ir Palestina? Visi šie ir begalė kitų klausimų, nors susiję su dabar aktualiais įvykiais, iš tiesų yra sudėtingų ir daugybę metų besitęsusių procesų pasekmės.

Tim Marshall knyga „Geografijos įkaitai“ atlieka puikų darbą papasakodama mums už jų slypinčią istoriją ir padėdama geriau suprasti epizodus, kurie mums aktualūs dabar. Į žemynus ir valstybes knygoje žvelgiama per geografijos prizmę, tačiau apie jų istoriją ir politiką kalbama jei ne daugiau, tai bent tiek pat, kiek apie geografiją.

Perskaičius šią knygą, daugybė naujienų apie kruvinus susirėmimus, karus ir nelaimes ar politines įtampas taps gerokai aiškesnės, nes galėsite sekti jas kontekste. Dar daugiau – pasaulio politika ir naujienos, žinant gilesnį kontekstą, taps gerokai įdomesnės: viena yra žinoti, kad yra Šiaurės Korėja su savo juokingu diktatoriumi, žiūrinčiu į dalykus, o visai kita – žinoti, kaip ši šalis atsirado ir koks skaudulys ji yra visam aplinkiniam regionui.

Būtent tai, mano nuomone, yra pagrindinė šios knygos vertybė. Ji truputį panaši į konspektą, kokį prieš egzaminą universitete mėgindavome paskubomis susikišti sau į galvą. Tačiau ji parašyta maloniu skaityti, paprastu, įdomiu ir patraukliu stiliumi, dėl kurio šią knygą, nors kalbančią apie geografiją, ekonomiką, istoriją ir politiką, galima skaityti laisvai ir atsipalaidavus, kaip grožinę knygą. Juo labiau, kad ir skaitai ne rytoj vyksiančiam egzaminui: tai konspektas bendram išsilavinimui – greitas būdas ženkliai praplėsti savo akiratį.

Tai nėra kūrinys, turintis didelę išliekamąją vertę, nes pasaulio politikoje viskas keičiasi neįtikėtinai greitai. Kaip rašoma knygos įžangoje, jau nuo 2014–ųjų, kai buvo parašyta, ją teko gerokai atnaujinti, kad tebeatlieptų 2016 metų aktualijas. Ir jeigu nebus nuolat pildoma ir atnaujinama naujuose leidimuose, ši knyga jau po metų ar dvejų gali tapti beviltiškai pasenusi ir kalbanti apie nesvarbius dalykus, o gal net apie neegzistuojančias valstybes.

Todėl dabar yra pats metas ją perskaityti. Tam, kad sužinotumėte, koks neįtikėtinai įdomus yra serialas „Tarptautiniai santykiai“ ir su šios knygos suteikiamu kontekstu galėtumėte toliau sekti naujienas, kas gi jame vyksta.

Tim Marshall „Geografijos įkaitai“, Tyto Alba, 2016, 328 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *