Lentynoje išsiskiriantis „38 minučių karas“

38 minučių karasPopuliariosios istorijos knygos Lietuvoje yra nepelnytai primirštas žanras. Knygų lentynos lūžta nuo Antrąjį pasaulinį karą pačiais įvairiausiais aspektais aprašančių autorių darbų, kurie, dažniausiai, puošiasi pilkšvai juodais viršeliais iš kurių į jus, žinoma, žvelgs kuris nors piktas XX a. dėdė. Tad nenuostabu, jog pats mieliau čiumpu tas knygas, kurios išsiskiria iš bendros masės.

Gintauto Kęstučio Ivanicko knyga „38 minučių karas ir kitos istorijos įdomybės“ tikrai išsiskiria iš kitų knygų. Tai yra įvairiausių istorijų kratinys ir vienintelis jas jungiantis dalykas yra tai, kad, autoriaus nuomone, tos istorijos yra įdomios. Čia ir pasakojimai apie pirmąjį povandeninį laivą ar pirmąjį kino filmą (ir, žinoma, pirmąjį pornografinį filmą) ir keistenybių mūšiuose aprašymai.

Knyga nėra istorijos vadovėlis ir jūsų žinių tikrai nepagilins. Tą pripažįsta ir pats autorius, paminėdamas, kad ruoštis istorijos egzaminui su šia knyga nepatartų, o ir dalis faktų gali būti visai ne faktai, o veikiau gražios ir įdomios legendos. Bet būtent tokios knygos, mano nuomone, ir trūko knygų lentynose. Populiariosios istorijos žanrą Lietuvoje sėkmingai gaivina Gediminas Kulikauskas, savo knygose pasakojantis apie tarpukario Lietuvą, o G. K. Ivanickas ateina į pagalbą, apžvelgdamas pasaulio istorijos keistenybes bei senesnius Lietuvos amžius.

Knyga yra lengvai „valgoma“. Viena vertus, taip ir turėtų būti, nes įpareigoja žanras. Tačiau ir pats G. K. Ivanickas rašo taip, kaip ir galima tikėtis iš tinklaraštininko – pasakojimai lengvi, šmaikštūs ir subjektyvūs, su autoriaus paabejojimais ir pastebėjimais. Tačiau G. K. Ivanickas kai kur užsimiršta, kad visgi rašo knygą, o ne tinklaraščio tekstą. Jis pamiršta, kad palyginimai su šiomis dienomis turėtų būti detalesni, nes po penkmečio atsivertęs knygą nesuprasiu, apie ką kalbama.

Istorijos studentams šios knygos nerekomenduočiau, tačiau mėgstantiems paporinti juokingų istorijų ši knyga turėtų būti kaip tik. Šis istorijų kratinys yra tartum santrauka, kuo būtų galima giliau pasidomėti, tad perskaitęs šią knygą jau susidariau sąrašą filmų ir knygų, kurias išrankiojau iš „38 minučių karo“.

Gintautas Kęstutis Ivanickas „38 minučių karas ir kitos istorijos įdomybės“, Obuolys, 2016, 283 p.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *