„Tafo klajonės“ dievybės link

Tafo klajonėsMilžiniško populiarumo sulaukusios „Sostų žaidimo“ knygų serijos autoriaus George R. R. Martin atskirai pristatinėti nereikia. Barzdotą, stambų vyrą pažįsta dauguma knygų ir serialų mėgėjų. Tačiau populiariojo rašytojo kita kūryba nėra tokia jau žinoma.

Dar 1986 metais pirmą kartą išleistas G. R. R. Martin romanas „Tafo klajonės“ Lietuvoje pirmą kartą pasirodė 1998 metais, kai šią knygą išleido „Eridanas“. Taigi prisiekusiems fantastams šis kūrinys yra žinomas. Tačiau plačioji publika su „Tafo klajonėmis“ Lietuvoje susipažino tik 2017 metais, kai knygą perleido „Alma littera“.

„Tafo klajonės“ skaitytoją nukelia į mokslinės fantastikos pasaulį, kur žmonės gyvena pasklidę po kosmosą, o apie žemę nieko tikro nežinoma jau daugiau nei tūkstantį metų. Būtent šiame pasaulyje prekybininkui Hevilandui Tafui į rankas patenka kosminis laivas, savo galia lenkiantis bet kokį kitą žvaigždėlaivį. Juo galima sukelti marus įvairiuose pasauliuose, genetinės inžinerijos pagalba prikelti seniai išnykusias rūšis ir pan. Žodžiu, Tafui suteikiama neribota galia. Taip trumpai būtų galima apibūdinti siužetą, per daug neatskleidžiant detalių.

Kas šioje knygoje žavi, kaip G. R. R. Martin konstriuoja pagrindinio herojaus charakterio pokyčius. Žmogus, turintis beribę galią, keliauja po kosmosą ir už atlygį sprendžia planetų ekologines problemas. Iš pradžių Tafas yra tiesiog pelno siekiantis asmuo, išnaudojantis savo laivo galimybes, tačiau su kiekvienu knygos skyriumi jis vis labiau primeta savo valią, kol galų gale pareiškia, kad jis prilygsta dievui.

Šį herojaus virsmą autorius kuria apgalvotai, pamažu, tačiau pakankamai aiškiai, kad skaitytojas pastebėtų, kaip keičiasi knygos pagrindinis veikėjas. Mano nuomone, būtent šis virsmas yra visa knygos ašis.

Knygai žavesio prideda ir G. R. R. Martino išmonė – Tafo nuotykiai nėra panašūs, juose aptariamos socialinės ir etinės problemos, istorija kupina netikėtų posūkių.

„Tafo klajonės“ turėtų sudominti ne tik mokslinės fantastikos ar „Sostų žaidimo“ gerbėjus. Lietuvoje ši knyga nepelnytai mažokai pastebėta ir vien už savo daugiasluoksniškumą turėtų atsidurti knygų mylėtojų lentynose.

George R. R. Martin „Tavo klajonės“ Alma littera, 2017, 400 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *