Keliavimas po galaktiką reikalauja išlavinto humoro jausmo

Keliautojo autostopu gidas po galaktikąKnygos nugarėlėje paprastai vengiame recenzuoti klasikines ir tarptautinį pripažinimą pelniusias knygas. Dažniausiai todėl, nes skaitytojai jau turi pakankamai informacijos, kad apsispręstų, ar investuoti savo laiką ir jas skaityti.

Tačiau į rankas pakliuvęs Douglas Adams „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“ bent trumpam šią nuostatą pakeitė.

Ši knyga sulaukė tarptautinio pripažinimo ir teigiamo skaitytojų įvertinimo. Ji pasakoja apie tai, kaip buvo sunaikinta žemė, o išlikęs žemietis ėmė bastytis po galaktiką, kiekviename puslapyje susidurdamas su absurdiškomis situacijomis.

Knyga atsirado iš BBC humoristinės radijo laidos ir virto penkių knygų serija, parašyta paties A. Douglas, o šetąją knygą parašė jau kitas autorius.

Taip, knyga priskiriama mokslinei fantastikai, tačiau aš ją pavadinčiau satyrine, humoristine absurdo literatūra. Ir štai čia skaitytojai turėtų pasiruošti – jūs nejausite didelio malonumo, jeigu nesuprantate britiško humoro.

Pati istorija yra tiesiog absurdiška ir siužetinė linija tikrai nėra šio kūrinio esmė. Veikėjai yra absurdiški, šaržuoti, įvykiai – chaotiški ir neįtikėtini. Kitaip tariant, viskas, ko reikia tokiam humoristiniam kūriniui.

Tačiau nemeluosiu. Aš šia knyga nesimėgavau. Niekada neapsimetinėjau, kad suprantu britišką humorą, tad teiginys, kad man ši knyga labai patiko, būtų paprasčiausias prisitaikymas. Knyga iš tikro yra gera, tai gali suprasti net ir tuomet, kai nekrizeni kiekviename puslapyje. Ji kritikuoja ir šaržuoja mūsų gyvenimo epizodus, biurokratiją, tuo pačiu parodo žmogaus menkumą.

Deja, iki visiško mėgavimosi šiuo kūriniu, man pritrūko sugebėjimo… juoktis.

Douglas Adams „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“ Kitos knygos, 2016, 192 p.

1 komentaras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *