Naujausia Hario Poterio istorija įžiebė kaltinimus rasizmu

Fantastiniai gyvūnai: Grindelvaldo piktadarystėsPrisiekę Hario Poterio gerbėjai laukia šią savaitę pasirodysiančios naujausios magiškojo pasaulio priešistorės – filmo „Fantastiniai gyvūnai: Grindelvaldo piktadarystės“ premjeros ir scenarijaus knygos formatu publikavimo.

Tačiau naujausia rašytojos Joanne Rowling (J. K. Rowling) istorija, nukelianti žiūrovus į milijonus prikausčiusių knygų ir filmų apie jaunąjį burtininką Harį priešistorę, sukėlė abejonių dėl rasizmo. Nors pati rašytoja ne kartą viešai yra kritikavusi rasizmą, o vienas geriausiai tą iliustruojančių pavyzdžių buvo, kai spektaklyje „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas“ garsiąją Hermioną Įkyrėlę suvaidino juodaodė aktorė Noma Dumezweni. Tuomet visuomenės pasipiktinimą J. K. Rowling atrėmė teiginiu, kad niekur knygoje nebuvo nurodyta Hermionos odos spalva.

Tačiau rasės klausimas ir vėl iškilo. Šį kartą dvejonių sukėlė pasirodęs naujausio filmo anonsas. Jame aiškiai matyti, kad visiems knygų gerbėjams žinoma gyvatė Nadžinė iš tikro yra azijietė burtininkė, pavirtusi gyvate dėl prakeiksmo. Tai papiktino dalį auditorijos, nes, kaip visi Hario Poterio gerbėjai žino, Nadžinė vėliau tampa ištikimiausia baltaodžio vyro burtininko, viso magiškojo pasaulio blogio Voldemorto augintine.

Claudia KimBūtent korėjietės aktorės Claudios Kim pavertimas gyvate, kuri vėliau nuolankiai šliaužios Voldemortui po kojomis, ir papiktino gerbėjus. Nadžinė Hario Poterio pasaulyje buvo žinoma kaip ypač baisus sutvėrimas: jos nuodai neleidžia žaizdoms gyti, ji visiškai ištikima Voldemortui ir buvo paskutinė mirties relikvija, kurią sunaikinus pavyko nužudyti ir patį Voldemortą. Nadžinė įlindo į negyvos raganos Batildos Maišinės lavoną ir apsimetė burtininke.

O svarbiausia, visi gerbėjai pažinojo Nadžinę kaip naminį gyvūnėlį, tarną ir vergą. O priešistorė, pasakojanti apie korėjietės virsmą šia gyvate, sukėlė nuostabą, o daliai gerbėjų – šoką.

Pati J. K. Rowling gerbėjams teigia, kad korėjietę aktorę pasirinko, nes Nadžinę kūrė, remdamasi Naga – indonezietišku mitiniu gyvatišku padaru, o Indonezijoje gyvena daug etninių grupių. J. K. Rowling griežtai atmetė kaltinimus rasizmu ar bandymu antroje „Fantastinių gyvūnų“ dalyje dirbtinai surinkti daugiau aktorių, atstovaujančių įvairioms rasėms ir etninėms grupėms.

Visgi, ne visi įžvelgia rasizmą sprendime Nadžinei sukurti priešistorę. Filmų kritikė Hanna Flint bandymus apkaltinti J. K. Rowling rasizmu pavadino gerokai ne į temą. Tačiau ji atkreipė dėmesį, kad auditorijos reakcija į Hario Poterio istorijos keitimą yra visiškai normali.

Pasak kritikės, keisdama ir papildydama pagrindinės Hario Poterio istorijos veikėjų savybes, priešistores ar kitas detales, J. K. Rowling drumsčia vandenį. Be to, rašytoja, anot kritikės, vis bando padaryti savo istoriją, kurioje dominuoja baltaodžiai vyrai, labiau progresyvią, sugalvodama naujų detalių. Pavyzdžiui, patvirtinusi, kad Hogvartso burtininkų mokyklos direktorius Albas Dumbldoras yra gėjus.

Taigi, logiškiau J. K. Rowling būtų kurti visiškai naujus veikėjus, o ne keisti ir daryti progresyvesniais tuos veikėjus, kurie visiems skaitytojams jau ir taip puikiai pažįstami.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *