Lengvas būdas užkamšyti išsilavinimo spragas „Senovės graikų pasakose“

Senovės graikų pasakosSenovės graikų mitų, kuriuose pasakojama apie dievybes ir žmonių gyvenimus, motyvai dažnai pateikiami šiuolaikinėje populiariojoje kultūroje: knygose, filmuose, spektakliuose. Beveiki visi su šiais mitais esame vienaip ar kitaip susipažinę dar mokyklos suole, tad ar verta imti į rankas Dalios Dilytės knygą „Senovės graikų pasakos“?

Antikos tyrinėtoja D. Dilytė nusprendė suprantamai, neapkraunant detalėmis, jaunam skaitytojui nesudėtinga kalba perpasakoti pačius svarbiausius graikų mitus. Tai, kad knyga skirta labiau vaikams, matyti ir iš jos pavadinimo, kuriame mitas pakeistas pasaka. O pati autorė, kad jaunajam skaitytojui būtų paprasčiau, paryškina vardus tų veikėjų, kuriuos reikėtų įsiminti ir žinoti ateityje.

Knygoje rasite 14 pasakų, iš kurių trys – sueiliuotos hegzametru. Būtent pastarosios man, atvirai, sukėlė sunkumų skaitant. Šiuose eiliuotose pasakojimuose paryškinti skiemenys, kuriuos reikėtų kirčiuoti, o tai labai blaškė dėmesį ir atėmė malonumą skaityti, nes tekdavo nuolat galvoti, ar sukirčiavau taip, kaip reikia. Galbūt tiems skaitytojams, kuriems deklamavimas ar hegzametras nėra svetimi, su šiuo skaitymu susitvarkytu geriau.

Visgi knyga maloniai nustebina savo rašymo stiliumi. Turiu prisipažinti, kad įtariai žiūriu į mokslininkus, rašančius kūrinius platesnei auditorijai. Neretai akademinis rašymo stilius pakeičia kalbos pojūtį ir mokslininkas nebepajėgia paprastais žodžiais parašyti sakinio, kad šį suprastų vaikas. D. Dilytei tai puikiai sekasi ir jos pasakos tikrai turėtų būti suprantamos vaikams.

Perpasakodama mitus vaikams, autorė nenaudoja sudėtingų sakinių struktūrų, sakinius lengva skaityti garsiai, tad knyga gali tapti pagalbininke, bandant užmigdyti mažuosius, kurie prieš miegą laikosi kaip spartiečiai Termopilų perėjoje.

Pati autorė mano, kad knyga skirta ikimokyklinukams ar pradinių klasių vaikams. Aš manau, kad knyga tinkama ir vyresniam skaitytojui. Ne tik penktokui, bet ir suaugusiam žmogui. Nors graikų mitai man nėra naujiena, juos skaičiau tiek mokyklos suole, tiek ir vėliau, išliko tam tikrų spragų, kurias lengva užpildyti šiomis pasakomis. Ypač malonu buvo skaityti apie Heraklio žygdarbius ir trumpai prisiminti jų esmę bei siužetą.

Be to, galima pasitikėti, kad Antikos tyrinėtoja išrinko pačias svarbiausias istorijas, tad jei mokykloje jūsų literatūra nedomino, o dabar jaučiate to pasekmes ir nesuprantate, iš kur atsirado posakis „Sizifo darbas“, ši knyga gali jums padėti.

Tai knyga, pritaikyta šiuolaikiniam žmogui. Ji trumpa, aiškiai pateikta ir taupo laiką, tačiau suteikia koncentruotų žinių. Rekomenduoju tėvams, kurie nori atsišviežinti savo žinias apie graikų mitus ir tuo pačiu apšviesti mažuosius.

Dalia Dilytė „Senovės graikų pasakos“, Sofoklis, 2018, 128 p.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *