Norite ilgiau gyventi? Skaitykite knygas

SkaitymasAr gali būti, kad lengvų skaitinių skaitymas kasdien prailgina gyvenimą?

Jeilio universiteto tyrimo metu atrasta, kad knygų skaitymas yra susijęs su ilgesne gyvenimo trukme – žmonės, kurie skaitė knygas, gyveno maždaug dvejais metais ilgiau nei tie, kurie neskaitė, skelbia Pasaulio ekonomikos forumas.

Skaitymo trukmė susijusi su išgyvenimu

Tyrimo metu, kurį publikavo žurnalas „Social Science and Medicine“, mokslininkai analizavo 3635 amerikiečių, sulaukusių daugiau nei 50 metų, duomenis.

Respondentai buvo suskirstyti į tuos, kurie skaitė 3,5 valandas ar daugiau per savaitę, tuos, kurie skaitė iki 3,5 valandų, arba tuos, kurie visai neskaitė. Taip pat buvo atsižvelgta į tokius veiksnius kaip lytis, rasė ir išsilavinimas.

Tyrėjai išsiaiškino, kad tie, kurie skaitė daugiau nei 3,5 valandos per savaitę, turėjo 23 proc. mažesnę tikimybę mirti per artimiausius dvyliką metų. Tie žmonės, kurie skaitė iki 3,5 valandos per savaitę, turėjo 17 proc. mažesnę tikimybę mirti 12  metų laikotarpiu.

Viena tyrimo bendraautorių, Jeilio universiteto epidemiologijos profesorė Becca R. Levy teigė, kad „žmonės, nurodę, kad skaito pusvalandį per dieną, turėjo didžiulį pranašumą išgyventi prieš tuos, kurie neskaito“.

Kitos naudos

KnygosTyrėjai nustatė, kad žmonės, kurie skaito knygas, pademonstravo geresnius kognityvinius sugebėjimus: pavyzdžiui, skaičiavimo atgal.

Tačiau laikraščių ir žurnalų skaitymas neturėjo to paties efekto, nebent skaitantysis tam kas savaitę skirdavo septynias valandas. Toks skaitymas susietas su 11 proc. mažesniu mirtingumu.

Neaišku, kodėl egzistuoja tokia stipri koreliacija tarp skaitymo ir ilgaamžiškumo, nors ankstesni tyrimai ir parodė, jog skaitantieji yra sveikesni, turtingesni ir geriau išsilavinę – visa tai gali prisidėti prie ilgesnio gyvenimo.

Kita apklausa, kurioje dalyvavo 4164 suaugusieji Jungtinėje Karalystėje, parodė, kad skaitantieji bent 20 minučių per savaitę, 20 proc. labiau linkę jaustis patenkinti savo gyvenimais. Priešinga situacija su neskaitančiais. 28 proc. jų yra labiau linkę pranešti apie depresiją, negu tie, kurie reguliariai skaito savo malonumui. Kas penktas skaitytojas teigia, kad knygos padeda jiems jaustis mažiau vienišais.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *