Ką sakydavo Brazauskas savo vairuotojui, arba profesinės sėkmės istorijos

Mano kelias į sėkmęJau pačioje šios apžvalgos pradžioje turėčiau atvirai prisipažinti, kad Manto Karanausko knyga „Mano kelias į sėkmę“ susidomėjau todėl, nes autorius – mano draugės vaikinas. Tačiau man tokio pobūdžio knygos patinka, įdomu paskaityti apie žmonių nueitą kelią, jų priimtus sprendimus ir motyvus.

Taigi, „Mano kelias į sėkmę“ nėra apie Mantą Karanauską, kaip būtų galima pagalvoti, tai knyga apie kitus žmones. Pats M. Karanauskas pačioje pradžioje atskleidžia, kad knygą nusprendė parašyti savo mokiniams (jis yra geografijos mokytojas), nes norėjo jiems daugiau papasakoti apie skirtingas profesijas. Taigi, knyga yra interviu su skirtingų profesijų atstovais rinkinys.

Labiausiai man patiko skaityti interviu su žmonėmis, su kurių profesijomis nesusiduriu kasdien. Taip pat patiko tie interviu, kurių herojų istorijų nesu keletą kartų perskaičiusi žurnaluose. Todėl smagu, kad autorius pasirinko ir retesnių, net galbūt negirdėtų, profesijų atstovus, o ne tik žinomus veidus, nors knygoje yra ir jų.

Interviu yra trumpi, todėl neprailgsta, skaitant kai kuriuos kyla noras užduoti kelis papildomus klausimus, bet tai gali būti tiesiog mano profesinė liga, kai atrodo, kad kažkas svarbaus nebuvo paklausta. Iš knygoje paskelbtų interviu galima sužinoti, kaip buvusi stiuardesė tapo kirpėja, kas sunkiausia gydytojo darbe ar kaip atrodo sinoptiko dienos. M. Karanauskas nepatingėjo paieškoti ir tokių asmenybių kaip prezidento Algirdo Brazausko apsaugininko ir vairuotojo.

Jaunam žmogui, besirenkančiam profesiją, ši knyga tikrai galėtų būti neblogu gidu. Kiekvienoje profesijoje tikrai galima atrasti kažką įdomaus, sunkaus ir įkvepiančio.

Nepaisant gero turinio, į akis krenta knygos spaudos kokybė – ypač nuotraukų. Iš tokios knygos tikėčiausi įdomesnių vizualinių sprendimų. Be to, iš mokytojo pasigedau pokalbio su mokytoju, kita vertus, M. Karanauskas knygoje pateikia nemažai savo minčių, galbūt būtent jos įkvėps vaikus rinktis mokytojo profesiją.

Mantas Karanauskas „Mano kelias į sėkmę“, Alma littera, 2019, 192 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *