„Senovės žmogus Mieste“: kai filosofiją pateiki grožinės literatūros stiliumi

Senovės žmogus MiesteFilosofas, kultūrologas, religijotyrininkas Aleksandras Moisejevičius Piatigorskis yra sakęs, kad jo filosofinės mintys kartais yra tokios, kurioms nepakanka mokslinių traktatų, o reikia romano žanro. Būtent šias mintis jis perteikė savo romane „Senovės žmogus Mieste“.

Prieš dešimtmetį šį pasaulį palikusio filosofo knyga lietuvių kalba pasirodė šiemet. Didesnį susidomėjimą, greičiausiai, sukėlusi tarp filosofija besidominčių ir su paties filosofo darbais susipažinusių žmonių. Tačiau knyga galima mėgautis ir nebūnant filosofu, nors šio mokslo žinios tikrai nepakenktų.

„Senovės žmogus Mieste“ pasakoja apie unikalų Miestą ir jį įkūrusias dvi mistines lėdų ir kėrų tautas. Lėdai  ir kėrai, anot legendos, visame pasaulyje išskirtiniai tuo, kad susidūrę mūšio lauke, vietoj to, kad vieni kitus išskerstų, taikiai sutarė ir pasidalijo teritorija, taip prieš daug metų įkurdami bendrą Miestą.

Visgi, šiuolaikiniame pasaulyje į Miestą atvykstantys veikėjai pagrįstai abejoja oficialia versija ir pradeda narstyti ją, ieškodami istorinės tiesos. A. Piatigorskis savo kūrinyje iš senovės perkelia veikėjus i šiuos laikus, sugretina šiandieninius herojus ir lėdų bei kėrų atstovus ir susuka skaitytojui galvą.

Nejučia, knygos siužetas nuo kėrų ir lėdų istorijos analizės pasisuka link žmonių vietos Mieste analizavimo. Visgi, lėkštų ir lengvai suprantamų klišių šioje knygoje nerasite, o jei tokių ir yra, jos gerai paslėptos tarp romano veikėjų pamąstymų.

Miestas yra magiškas, fantastinis, o gal ir mistinis, todėl jame vykstantys dalykai yra sunkiai paaiškinami. Nors Miesto teisė negalioja užsieniečiams, į jį patekę žmonės gali būti pripažįstami savais, o tuomet užgrius ir įstatymų rūstybė. Tokių ir panašių nesusipratimų ir sąmoningai keliamų prieštarų knygoje apstu.

Visgi, dėl savo neišprusimo filosofijoje nedrįsčiau išskirti pagrindinės temos, kuria kalba autorius. Kūryboje apstu rytų religijų įtakos, kas yra suprantama, mat A. Piatigorskis domėjosi budizmu ir yra parašęs knygą apie budizmo filosofiją (ją „Sofoklis“ išleido 2017 m.).

Knyga privers susimąstyti ir sukels daugiau klausimų nei atsakymų. Tačiau kūrinį kiekvienas, greičiausiai, įvertins skirtingai ir įžvelgs vis kitus svarbiausius epizodus. Rekomenduoju norintiems atitrūkti nuo įprastos grožinės literatūros.

Aleksandras Moisejevičius Piatigorskis „Senovės žmogus Mieste“, Sofoklis, 2019, 192 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *