„21 pamoka XXI amžiui“, kurioms nepasiruošei

IMG_0427Knygos apžvalga spausdinta žurnale „Verslo klasė“.

Nejaukiai nudelbti akis ir apsimesti mirusiu būdavo gana pusėtina taktika, norint išvengti mokytojo dėmesio pamokoje, į kurią atėjai nepasiruošęs. Tačiau dabar per vėlu net ir tam – Yuval Noah Harari mus pastatė prie lentos ir švelniai šaipydamasis jau leidžia suprasti, kad vilties deramai pasiruošti egzaminui nedaug.

Izraelio istoriko Yuval Harari Lietuvos auditorijai (taip pat ir dar 45 kalbomis skaitančių pasaulio gyventojų) pristatinėti nereikia: tiek „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“, tiek „Homo Deus“ ne vieną mėnesį lyg inkarų buvo laikomi lietuviškų knygų topuose. Pirmoji buvo istorinė analizė, antroji – vizionieriška studija. Pirmojoje kalbėjo apie tai, ką supranta, antrojoje bandė būti pranašu ir nesigavo. Trečiojoje, sakytum, lipa ant to paties grėblio, bet realiai tik parodo, kad ant grėblio jau užlipome mes visi.

Imdamas knygą maniau, kad autorius vėl bandys svaičioti apie ateitį, kaip „Homo Deus“, ir nuvils. Mano nuostabai ir didžiam džiaugsmui, Y. Harari tarsi imasi kalbėti apie ateitį, duoti pamokas, tačiau kažkuriuo metu pradedi suvokti, kad autorius pasakoja apie technologinius, socialinius ir kultūrinisu reiškinius, prasidėjusius jau prieš keletą metų ir vyksta dabar, o punktyrine linija piešia ir visai logišką ateitį. Apima jausmas, kad ta pamoka iš dalies jau yra pamokslas – tu dar turi galimybę pasitaisyti, bet šiek tiek jau ir košės spėjai prisivirti. Šis žanras Izraelio istorikui sekasi visai neblogai.

Kaip ir ankstesnėse dvejose knygose, pagrindinis trečiosios privalumas yra pasakojimo stilius. Tekstas toks lengvas, kaip geri feisbuko įrašai su #ilgaspostas. Taip yra todėl, kad autorius kalba apie abstrakcijas, tačiau duoda suprantamus ir aktualius populiariosios kultūros pavyzdžius. Pavyzdžiui, viena iš pamokų ar pranašysčių savivaldžių automobilių rinkai yra ta, kad visgi pats automobilio savininkas nuspręs, kokį automobilį pirkti – autoįvykio atveju gelbėjantį vairuotoją ar kitus žmones. Dėl to gatvėmis važinės kelių mąstymo šablonų automobiliai: „Tesla Altruistas“ ir „Tesla Egoistas“.

Kadangi panašių knygų, pasakojančių apie ketvirtąją pramonės revoliuciją ir kitus XXI amžiuje madingus žodžius, yra nemažai ir ne vieną jų esu skaitęs, galiu pasakyti, kad daugelis jų kalba apie technologijas ir dar kartais kelis socialinius aspektus – skaitmeninę ir ekonominę atskirtį. Y. Harari sako, kad visgi tiek pamokų neužtenka: mes turime galvoti ne tik kaip sujungti informacines technologijas ir biotechnologijas, kartais išmetant kokią mintį apie etiką, bet ir apie karą, kurio senai nebuvo, dievą ir netgi atsipalaidavimo būdus šiame amžiuje. Kitaip tariant humanitarinis Y. Harari mąstymas leidžia jam į mūsų amžiaus problemas pažvelgti kur kas plačiau nei tai daro ekonomistai ar verslininkai. Juolab daugybei Y. Harari aptariamų pokyčių reikalingas individualus kiekvieno visuomenės nario pasirengimas.

Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas Klaus Shwab savo naujausioje knygoje „Ketvirtosios pramonės revoliucijos valdymas“ jau buvo rašęs, kad pačios technologijos nėra jokia problema. Problema atsiranda tuomet, kai technologijų sistema ima sąveikauti su kitomis sistemomis – socialine, ekonomine, tautine, lytiškumo ir kt. Tik kad daugiau savo knygoje apie tai ne kažin ką daugiau bepasako. Užtat šitą juodą darbą puikiai dirba Y. Harari.

Vienintelis nervinantis dalykas šios knygos turinyje (tiksliau, struktūroje) yra tas skaičius 21. Aš suprantu, kad 21 arabiška pamoka gerai atrodo šalia XXI romėniško amžiaus, tačiau lygiai taip pat akivaizdu, kad kai kurios pamokos knygoje atsirado tik dėl to, kad reikėjo išspausti 21 pamoką. Skaitydami veikalą pastebėsite, kad vieni skyriai gerokai išsamesni už kitus (nors, kas svarbiau – galime ginčytis), o kas skaitėte pirmas knygas, pastebėsite, kokios temos šiam rašytojui labiau įdomios, kokios mažiau.

Taigi lyginant su „Homo Deus“, „21 pamoka XXI amžiui“ pamoka yra kur kas svaresnis veikalas, bet ar jau pasiekė pirmosios autoritetingumą – abejoju. Visgi tai tikrai gera knyga apie tai, kas dedasi pasaulyje ir ką jau pradėjome pramiegoti.

Yuval Noah Harari „21 pamoka XXI amžiui“, Kitos knygos, 2019, 382 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *