Penkios jūsų dėmesio nusipelniusios knygos 2019 metais

Top 52019-ieji buvo turtingi naujų dėmesio vertų kūrinių. Tarp gausybės grožinės ir dalykinės literatūros lengva pasimesti. Tad pateikiame jums trumpą Knygos nugarėlės rekomendaciją, kokias knygas turite būtinai perskaityti.

Perskaitę šias penkias knygas, būsite suspėję su knygų pasauliu. Bet, žinoma, kviečiame neapsiriboti penkiais kūriniais ir kitiems metams išsikelti ambicingesnius skaitymo tikslus.

„Petro imperatorė“

Šiais metais lietuviškąjį grožinės literatūros pasaulį supurtė naujas Kristinos Sabaliauskaitės romanas „Petro imperatorė“. Kai sakome supurtė, nė kiek nejuokaujame, nes knyga netrukus pateko į mini skandalą – nuspręsta jos neįtraukti į metų knygos rinkimus. Tačiau šie rinkimai kūriniui neatsiliepė ir jį verta perskaityti.

  1. Sabaliauskaitė naujoje savo knygoje pasakoja apie Martą Skowronską, pas liuteronų pastorių Marienburge tarnaujančią skalbėją, kurią 1702 m. vergijon paima rusų armijos feldmaršalas. Dienomis patarnaujanti feldmaršalui buities reikaluose, o naktimis kenčianti jo užgaidas lovoje, Marta netrukus patenka į imperatoriaus Petro I draugo ir numylėtinio tarnystę. O tuomet patampa ir paties Rusijos imperatoriaus meiluže, nuosavybe, o po kurio laiko – ir imperatoriene.

Daugiau apie knygą skaitykite čia.

„Rytoj vėl patekės saulė“

Lietuvoje psichologinei sveikatai vis dar skiriama nepakankamai dėmesio, todėl kiekviena knyga, kalbanti apie depresiją, jau savaime yra naujiena.

Ingos Juodkūnės knyga „Rytoj vėl patekės saulė“ knyga yra „sunki“. Ją skaityti išties labai sunku, o tie, kurie nesusidūrė su depresija, nežino, kas tai per būsena, gali net susierzinti. Knygos pagrindinė herojė – sėkminga (bent jau išoriškai) karjeros moteris Paula, turinti tobulą šeimą, įkrenta į gilią emocinę duobę ir suserga depresija (turbūt būtų teisingiau pagrindine knygos heroje vadinti ne Paulą, o būtent depresiją, arba „tamsiąją Paulos pusę“) ir visa knyga yra apie tai, kaip ji su depresija kovoja. Knyga tiesiog „įklampina“ beviltiškume, juodume, tamsume. Sunku versti puslapius ir gauti dar vieną beviltiškumo dozę.

Tačiau visgi knyga yra apie viltį. Daugiau apie ją skaitykite čia.

„Kabinetas 339”

Lietuvoje dar menkai išvystytas tiriamosios žurnalistikos knygų žanras, todėl nenuostabu, kad žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knyga „Kabinetas 339“ susilaukė gan daug dėmesio ir lengvai užkopė į perkamiausių knygų sąrašo viršūnę.

Jeigu reikėtų keliais žodžiais pasakyti, apie ką ši knyga, visų pirma ji yra apie premjero Sauliaus Skvernelio asmenybę ir jo aplinką, apie jo mąstymą, charakterį, būdo bruožus. Visa tai atsiskleidžia iš įvairių Dovydo ir Birutės aprašytų istorijų, tačiau reikia daug ką perskaityti tarp eilučių. Kartu ši knyga yra apie žurnalistiką, apie tai, kaip žurnalistai gauna ir ieško informacijos, koks darbas kartais gali būti pavojingas, ir dažnai kažkam nepatogus (sakyčiau, tikroji žurnalistika bene visada yra kažkam nepatogi). Galų gale, knyga yra apie santykius tarp kolegų, kurie dirba vienoje komandoje, tačiau galiausiai viskas pasisuka netikėta linkme.

Daugiau skaitykite čia.

21 pamoka XXI amžiui“

Vienas labiausiai savo erudicija prikaustančių autorių yra Yuval Noah Harari, o jo naujausia knyga lietuvių kalba pasirodė šiemet. Taip, kalbame apie knygą „21 pamoka XXI amžiui“. Jei norite praskleisti paslapties šydą ir išsiaiškinti, kas mūsų visų laukia ateityje – perskaitykite šį kūrinį.

Kaip ir ankstesnėse dvejose knygose, pagrindinis trečiosios privalumas yra pasakojimo stilius. Tekstas toks lengvas, kaip geri feisbuko įrašai su #ilgaspostas. Taip yra todėl, kad autorius kalba apie abstrakcijas, tačiau duoda suprantamus ir aktualius populiariosios kultūros pavyzdžius. Pavyzdžiui, viena iš pamokų ar pranašysčių savivaldžių automobilių rinkai yra ta, kad visgi pats automobilio savininkas nuspręs, kokį automobilį pirkti – autoįvykio atveju gelbėjantį vairuotoją ar kitus žmones. Dėl to gatvėmis važinės kelių mąstymo šablonų automobiliai: „Tesla Altruistas“ ir „Tesla Egoistas“.

Daugiau skaitykite čia.

„Raganius“

Taip, jūs nesuklydote. 2019 metais rekomenduojame paskaityti jau ne kartą lietuvių kalba pasirodžiusią lenkų rašytojo Andrzejaus Sapkowskio knygų seriją „Raganius“. Ir ne todėl, kad neturėtume ko daugiau rekomenduoti iš naujesnių kūrinių.

Šiemet susidomėjimą knyga atgaivino „Netflix“ serialas „Raganius“. Pirmasis aštuonių serijų sezonas pasirodė gruodžio 20 dieną ir tarp knygos gerbėjų įplieskė ginčus, ar tai tinkama, ar visgi niekam tikusi ekranizacija. Neatsilikite nuo ginčų ir pasimėgaukite vienu geriausių fantastikos kūrinių.

Daugiau apie knygas galite skaityti čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *