Ar jūsų vaikas žino kaip tausoti žemę?

Kaip išmokyti drakonus žemę tausotiPrieš kurį laiką mano keturmetė dukra atbėgo prie manęs ir tarė: „Tėti, aš noriu išmokti rūšiuoti, pamokyk mane“. Kaip netruko paaiškėti, aš ir pats dar daug ko nemoku, o mano dukra apie rūšiavimą greitai žinos daugiau už savo tėvus.

Nepriklausomai nuo to, ar jūs vadovaujatės mokslininkų išvadomis apie klimato kaitą, ar esate faktus nusprendęs ignoruoti klimato kaitos neigėjas, vieno dalyko greičiausiai nepaneigsite – aplinka, kurioje gyvename, yra svarbi. Ir ne vis vien, kokią ją paliksime savo vaikams.

Žinoma, šiuolaikinius vaikus supa daugybė informacijos, kuriai šie yra ypač imlūs. Tačiau jiems vis vien reikia tam tikro nukreipimo teisinga linkme. Taigi, po mano dukros pareiškimų apie norą daugiau sužinoti apie rūšiavimą, į pagalbą pasitelkėme Debi Gliori knygą „Kaip išmokyti drakonus žemę tausoti“.

Tai puikiai iliustruota trumpa istorija apie tai, kas nutinka mūsų planetai ir jos gyvūnams dėl pramonės plėtros, besaikio vartojimo ir nesirūpinimo aplinka. Eiliuotai vaikams bandoma paprastai paaiškinti, kodėl reikia rūpintis žeme.

Knygoje žmoniją vaizduoja drakonai, iš kurių šnervių rūksta dūmai ir taip teršiama planeta. Jie atstovauja visam blogiui, kurį iš tiesų sukeliame mes. Iš pradžių maniau, kad toks sprendimas pasinaudoti drakonais žmonijos analogijai gali būti ne visai tinkamas, nes maži vaikai gali nesuprasti, kad reikia keisti ne drakonų, o savo įpročius. Visgi, po trumpo pokalbio su dukra ji pati gan greit paaiškino, kad reikia elgtis taip, kad nepasidarytume kaip drakonai.

Visgi nemanykite, kad perskaitysite savo vaikams šią knygą, ir to pakaks. Knyga, mano manymu, yra tik tam tikras kelrodis pokalbiams su vaikais apie tai, kodėl reikia rūpintis aplinka, nešiukšlinti, nepirkti daugybės niekam nereikalingų daiktų ir t.t.

Ji puikiai iliustruota ir kiekvienas piešinys gali tapti pretekstu išsamesniam pokalbiui kuria nors aplinkosaugos tema.

O svarbiausia, ši knyga galbūt paskatins ne tik vaikus, bet ir kai kuriuos suaugusiuosius geriau rūpintis aplinka. Aš vis dar esu kaip tas drakonas iš knygos, bet jau kiek mažesnis.

Debi Gliori „Kaip išmokyti drakonus žemę tausoti“, Baltos lankos, 2020, 36 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *