„Dangus griūva“: lietuviškos fantastikos daigai

Dangus griūvaLietuvoje fantastikos žanras toli gražu nepatenka tarp pačių populiariausių. Dažnai mokslinės fantastikos arba stebuklinės knygos klaidingai priskiriamos vaikiškos arba paaugliškos literatūros kategorijai ir į rimtus kūrinius suaugusiųjų akyse nebepretenduoja.

Nenuostabu, kad tokioje aplinkoje lietuviška fantastika lengvai neprasikala. Tačiau tam tikrus daigus bando auginti Egidijaus Zaikausko, Andriaus Guzaičio ir Jurgitos Balčiūnienės sudaryta lietuvių fantastikos apsakymų rinktinė „Dangus griūva“.

Rinktinė „Dangus griūva“ pavadinta pagal 2019 metų fantastikos konvento „Lituanicon“ trumposios prozos konkurso temą. Taigi, ir šioje rinktinėje galite rasti šio konkurso nugalėtojų bei dalyvių darbų, tačiau taip pat turite progą susipažinti ir su kitų fantastų kūryba.

Komercine prasme sprendimas pavadinti knygą „Dangus griūva“, manau, buvo labai rizikingas, nors ir turėjo aiškią mintį. Visų pirma, internetinėse paieškose jūs rasite daug „Dangus griūva“ pasakos versijų, iki kol prisikasite prie būtent šios knygos. Be to, pavadinimas ją mintyse stumia į vaikiškų knygų kategoriją, o tai, kaip jau minėjau, neskatina lietuvių drąsiau domėtis fantastika.

Iš viso rinktinėje  yra trylika apsakymų, kuriuos parašė aštuoni autoriai. Kaip ir dauguma rinktinių, ši yra labai įvairi ir nenagrinėjant kiekvieno apsakymo, sunku būtų vienareikšmiškai ją apibūdinti. Visgi, jeigu reikėtų išskirti, mano favoritu šioje rinktinėje tapo Vilius Gostevičius su kūriniu #TikekDievuIrBusPuiku. Nuostabus humoro užtaisas, kuris privertė mane garsiai kvatotis, nors pats kūrinys su man įprasta fantastika turi mažai ką bendro.

Šiame trumpame apsakyme pasakojama apie reklamos agentūroje dirbantį vaikiną, kurį pas save pasikviečia Jėzus, kad padėtų padaryti dangaus rebrandingą. Ciniškoje istorijoje V. Gostevičius puikiai atskleidžia kasdienį darbo su užsakovais absurdą, įgeidžius ir kaip nužudomos geros idėjos.

Ar ši rinktinė atspindi geriausią Lietuvos fantastiką ir visą jos potencialą? Nemanau. Tačiau esu įsitikinęs, kad bent dalis šioje rinktinėje publikuotų autorių turi perspektyvų išleisti savo solo kūrybos rinktines, o gal ir romanus. Todėl džiugina tokios rinktinės pasirodymas.

Tuo pačiu ši rinktinė gali būti savotišku langu tiems, kurie visiškai nesidomi fantastika. Jūs turite galimybę pamatyti, kokia įvairovė gali slėptis po žodžiu fantastika, ir kokią įdomią kūrybą gali kurti tautiečiai.

Taigi, meninės vertės aukštumų prižadėti negaliu, tačiau laikas su šia rinktine neturėtų prailgti.

Egidijus Zaikauskas, Andrius Guzaitis, Jurgita Balčiūnienė „Dangus griūva“, Alma littera, 2020, p. 160.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *