Būti dvigubai geresne, kad turėtum bent pusę

Istorijos apie moterisŽinomos JAV politikės Hillary Clinton ir jos dukros Chelsea Clinton parašytą knygą „Istorijos apie moteris, pralenkusias savo laikmetį“ paėmiau į savo rankas labai sąmoningai. O paėmusi negalėjau paleisti, kol neperskaičiau visos. Iš pradžių buvau nusistačiusi sau perskaityti po dvi istorijas per dieną, tačiau greitai tas dvi istorijas pakeitė nesuskaičiuojamas jų kiekis, nes norėjosi skaityti dar ir dar.

Ši knyga įkvepia eiti į priekį, nepaisant visko, kas vyksta aplink. Ji yra apie drąsias moteris, kurios daugelyje sričių buvo pirmos. Jos ėjo ten, kur joms buvo uždrausta eiti, jos darė tai, kas buvo neva „nemoteriška“ (pvz., ne taip jau ir seniai Europoje kai kur moterys negalėjo siekti aukštojo mokslo vien dėl to, kad yra moterys). Jos, patyrusios daug nesėkmių, visgi nesustojo ir ėjo toliau. Tokiu būdu savo vardą amžiams įsirašė į istoriją.

Visas tas moteris vienija visų pirma išskirtinė drąsa. Kai kurios dėl jos kentėjo ne tik emociškai, bet ir fiziškai – joms buvo grasinama susidoroti, jos buvo grobiamos, prievartaujamos. Ar tai jas sustabdė? Ne.

Kai kurioms sunku buvo dvigubai – jos buvo moterys ir dar afroamerikietės. Tos uždarytos durys buvo dvigubos. Tačiau kai kurioms pavyko prasibrauti ir pro jas. Ir, kas svarbiausia, atidaryti tas duris kitoms moterims. Tai lyg estafetinis bėgimas – tu pramuši vieną nedidelę skylę stiklo lubose, dar viena moteris pramuša dar vieną skylę, ir taip visos, pamažu, kol tos lubos tiesiog subyrės.

Istorijos parašytos įdomiai, sukuriant nuoseklų kiekvienos moters pasakojimą. Visos suskirstytos į skyrelius, tokiais pavadinimais kaip „pasakotojos“, „vizionierės“ ir t.t. Čia rasite įkvepiančias istorijas apie mokslininkes, kosmonautes, politikes, sportininkes, žurnalistes ir kt. Nė vienai iš jų lengva nebuvo, bene visoms buvo sakyta žinoti savo vietą arba kad jos tiesiog nesugebės, joms nepavyks.

Knygoje matome ir asmeninį autorių prisilietimą, moterų istorijos pasakojamos per abiejų autorių, priklausančių skirtingoms kartoms (kai kurie dalykai, ką gali Chelse, Hillary galėjo būti tik svajonė), asmeninį santykį. Jos pasakoja, kaip sužinojo apie vieną ar kitą heroję, kaip suvokė jos vaidmenį.

Knyga ne tik įkvepia, bet ir atveria nemažai istorijos detalių, kurių galbūt iki šiol nežinojote (tarkime, nežinojau, kad vienu metu JAV kariuomenėje tarnavusios moterys buvo traktuojamos kaip savanorės ir negaudavo jokio atlygio). Kadangi vis dėlto knygos autorės yra amerikietės, turbūt natūralu, kad knygoje daugiausiai ir atsispindi JAV istorija, kultūra. Knyga parodo, kaip JAV iki šiol grumiasi su praeities rasizmo šmėklomis.

Vienintelis knygos trūkumas, mano požiūriu, kad joje nėra kai kurių itin iškilių moterų, pvz., JAV teisėjos Ruth Ginsburg. Tačiau pačios autorės knygos pabaigoje pripažįsta, kad į ją norėjo sudėti daug daugiau istorijų, tačiau jos tiesiog netilpo.

Šią knygą rekomenduoju visiems – tiek moterims, kurioms reikia jėgų kasdieniniame gyvenime, ėjime į priekį, tiek vyrams, kurie galbūt nepastebi, kiek ekstra kelio turi nueiti moteris iki ten, kur eina jie. „Tu turi būti dvigubai geresnė, kad turėtum bent pusę tiek, kiek turi jie“ – šita frazė buvo ištarta mano mėgstamame seriale “Scandal”, rasizmo kontekste, tačiau manau, kad ji dažnu atveju pritaikoma ir moterims. Pasilaikysiu knygą ir ateityje ją skaitysiu su dukra.

Hillary Clinton, Chelsea Clinton „Istorijos apie moteris, pralenkusias savo laikmetį“, Alma littera, 2020, 464 p.

Knygą tinklaraščiui Knygos nugarėlė dovanojo el. parduotuvė patogupirkti.lt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *