„Policijos dievai“: už trilerį įdomesnė realybė

Policijos dievaiMano santykis su kriminalinėmis naujienomis neegzistuoja. Tai yra, aš žinau, kad žiniasklaida naujienoms apie nusikaltimus skiria daug dėmesio, tačiau aš, prisipažįstu, nesugaištu nė minutės skaitymui apie vagystes, nužudymus, avarijas.

Turbūt todėl visai nieko nežinojau apie policininkų gaują Šiauliuose, veikusią ne ką prasčiau, negu labiausiai užkietėję nusikaltėliai. O šią mano žinių spragą užtaisė Dainiaus Sinkevičiaus knyga „Policijos dievai“.

D. Sinkevičius yra teisėsaugos temomis rašantis žurnalistas, savo pirmojoje knygoje „Pravieniškių mafija“ atskleidęs žiaurią kalėjimų realybę bei sudrebinęs papuvusią sistemą. Detaliai aprašęs įkalinimo įstaigose vis dar gają kastų sistemą, prievartavimus, smurtą ir kitą liūdną realybę, žurnalistas šį kartą ėmėsi susitepusių policijos pareigūnų.

Knygoje „Policijos dievai“ pasakojama apie Šiauliuose veikusius pareigūnus, kurie vietoj savo pareigos ginti mus bei sulaikyti narkotikų prekeivius, ėmėsi kiek kitokios veiklos. Jie patys tapo narkotikų prekeiviais, klastodavo įrodymus bei už grotų kišo jiems nepatogius žmones, kartais – ir visai nekaltai.

Penki kriminalistai, pasak D. Sinkevičiaus knygos, turėjo nemažai veiklos. Visų pirma, jie leido kai kuriems narkotikų prekeiviams vykdyti veiklą už duoklę, o kai pavykdavo sulaikyti konkurentus narkotikų prekeivius, iš jų pavogdavo kvaišalus ir parduodavo saviems. Panašiai buvo daroma ir su kontrabandinėmis cigaretėmis.

Tačiau pareigūnai vien tuo neapsiribojo. Jie klastojo įkalčius ir sukurpdavo bylas prieš nekaltus asmenis, o kai gaudavo pakankamai didelius kyšius, stengdavosi tikruosius mafijozus išsukti nuo griežtų bausmių. Kaip teigiama knygoje „Policijos dievai“, vienintelis dalykas, ko jie nedarė – tai nebuvo nieko nužudę.

Taigi, knyga pasakoja apie realius įvykius, visai neseniai Lietuvoje praūžusį skandalą. Istorija tikrai įdomi ir įtraukianti. Turint omenyje, kad pasakojime yra daugybė veikėjų, liudininkų, D. Sinkevičiui pavyko viską pateikti labai sklandžiai, suprantamai. Drįsčiau teigti, kad ši knyga yra net geriau parašyta, negu „Pravieniškių mafija“, tad autorius tobulėja ir kaip rašytojas.

Kažkokiu būdu autorius sugeba į vientisą pasakojimą supinti interviu su policininkais, savo pastebėjimus, teismų medžiagą ir nepaskandinti skaitytojo. Visgi, knyga neišvengiamai kartais supanašėja su kriminalų kronikomis, nors vėliau ir vėl grįžta į įprastas ir sklandžias vėžes.

D. Sinkevičiaus knyga neabejotinai yra viena iš savo žanro lyderių Lietuvoje.

Dainius Sinkevičius „Policijos dievai“, Baltos lankos, 2020, 368 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *