Knyga, primenanti… vaikystę

Šuniuko metai kaimeTurbūt ne kartą teko skaityti susirūpinimą, kad šiuolaikiniai vaikai yra prilipę prie ekranų ir realiu pasauliu ne itin domisi? Arba apie tai, kad vaikai nežino, kaip atrodo karvė, atsiranda pienas, kiaušiniai? Na, gal kažkokių niuansų mes ir nežinome, tačiau mano kartos žmonės, bent jau dauguma, žino, kas yra kaimas ir kaip atrodo gyvenimas jame.

Žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius, lyg atliepdamas šiuolaikinius iššūkius, parašė knygą apie kaimą mūsų vaikams – „Šuniuko metai kaime“. Tie vaikai, kurie auga kaime, tikėtina, ten nieko naujo neras, tačiau tokiems vaikams kaip mano penkiametė Rusnė tokios knygos – neišsemiami naujų žinių klodai.

Visų pirma, knyga moko labai labai daug dalykų – ir kaip atrodo kaimas, ką žmonės jame veikia, kaip viskas vyksta, kokie ten gyvena gyvūnai. Be to, tai puikus metų laikų, mėnesių vadovėlis, iš šitos knygos vaikai daug sužino apie orus, augalus, paukščius, tradicines lietuvių šventes. Iš kur atsiranda viščiukai? Ko prie šuniukų būdos ieško ežiukas? Kodėl palei tvorą nuolat trinasi lapė? Knyga puikiai iliustruota ir gausi paaiškinimų.

Istoriją apie metus kaime matome šuniuko akimis. Šuniukas gimsta kovą ir nuo to laiko labai daug ko išmoksta, jis smalsus ir drąsus, tyrinėja pasaulį ir juo domisi. Visai kaip vaikai, nes skaitant šią knygą Rusnei kilo labai daug klausimų (pavyzdžiui, jai buvo įdomus bulvių sodinimo-auginimo-kasimo procesas).

Knygos autorius kaimą šuniuko akimis aprašo taip talentingai, kad verčiamuose knygos puslapiuose man pavyko net užuosti savo vaikystės kvapą, būti nuneštai 20 metų atgal į vaikystės kaimą.

Pavasarį dūzgiantys traktoriai, vakarinių laužų kvapas, aplink lesančios vištos ir net piktos žąsys, akistatos su kuriomis labai vengiau ir bijojau. O dar tas rudeninis lietus už lango ir… nuolatinis šunų lojimas (jų turėjau labai daug!). Visa tai man priminė vaikystę ir pažadino šiltus jausmus.

Tačiau net ir man, užaugusiai kaime, buvo ko iš šitos nedidelės knygutės išmokti. Joje pateikiami įdomūs faktai apie gyvūnus, gamtos reiškinius, kodėl kaime dalykai vyksta vienu ar kitu būdu.

Labai smagu ir su vaiku atrasti jo arba jos gimimo mėnesį ir paskaityti, o kaip kaimas atrodo tuomet.

Labai rekomenduoju visiems vaikams, kurie kaimą mato itin retai arba visai jo nemato. Ten tiek daug įdomaus!

Selemonas Paltanavičius „Šuniuko metai kaime“, Alma littera, 2020, 60 p., iliustravo Reda Tomingas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *