Pinigų psichologija: kodėl vieni praturtėja, o kiti – ne?

The Psichology of MoneyAr gali visą gyvenimą valytoju dirbęs asmuo tapti milijonieriumi ir palikti savo vaikams ir anūkams milžinišką turtą? Tiesiog dirbdamas ir nieko nekeisdamas gyvenime?

Dauguma jūsų turbūt atsakys, kad tai neįmanoma, tačiau knygos „The Psychology of Money“ (Pinigų psichologija) autorius Morgan Housel teigia, kad tai įmanoma ir pateikia realų pavyzdį. Buvęs verslo temų apžvalgininkas M. Housel skaitytojams pateikia šviežią požiūrį į pinigus ir kas lemia, kad vieni sukaupia turtą, o kiti – tik įbrenda į skolas.

Dažnai knygose apie asmeninius finansus, investicijas ir apie tai, kaip tapti milijonieriumi, skaitytojai užverčiami taktikomis, žingsniais, kuriuos būtina atlikti. Kartais bandoma suteikti stebuklingų formulių, kurios tikrai tikrai padės įveikti akcijų biržas ir tapti tuo vieninteliu, iš nedidelio kapitalo susikrovusiu turtus. Tačiau M. Housel savo knygoje siūlo kitokį požiūrį – anot jo, ne išsilavinimas, stebuklingos formulės ar stebuklingos sėkmės istorijos lemia tai, kad žmonės sukaupia turtą. Rašytojo teigimu, būtent žmogaus požiūris bei kai kurios asmeninės savybės yra tai, kas padeda praturtėti.

Iš tikro, kai geriau pagalvoji, autorius nepasako nieko, ko jums negalėtų pasakyti jūsų močiutė, gyvenime mačiusi šilto ir šalto. Skirtumas tas, kad M. Housel tai pateikia, susiedamas patarimus su veikla akcijų biržose, asmeniniu taupymu ir kitais patarimais.

Anot autoriaus, kantrybė yra vienas geriausių būdų uždirbti dideles sumas. Kaip pavyzdį autorius pateikia Warreną Buffettą, kurio turtas vertinamas beveik 85 mlrd. JAV dolerių. Iš jų 81,5 mlrd. dolerių jis uždirbo jau po 65 gimtadienio, nors investavo nuo mažumės.

Autorius kritikuoja ir norą beatodairiškai rizikuoti ir nežinojimą, kada jau gana. Kitaip tariant, pataria nebūti gobšiems (tą tikrai patartų ir jūsų močiutė). Tačiau autorius sudeda tai į savotišką formulę. Jei nesėkmės atveju jūs prarasite viską, tokia rizika neverta jokio laimėjimo, kad ir koks didelis jis galėtų būti.

Tarp tų paprastų ir žmogiškų patarimų M. Housel išskiria ir bent jau man labai svarbiu pasirodžiusį aspektą. Turtingas (rich) ir pasiturintis (wealthy) nėra tapatu. Turtingus žmones mes kasdien matome gatvėje – jie važinėja prabangiais automobiliais, nešioja brangius rūbus, puikuojasi prabangiais aksesuarais ir t.t. Iš tikro tokie žmonės gali skendėti skolose ir visus tuos daiktus pirkti lizingu, tačiau vien tai, kad jie gali tą daryti, rodo, kad bent tuo momentu jie yra turtingi.

Tačiau pasiturinčių žmonių turto mes nematome. Tokie žmonės galbūt irgi važinėja brangiais automobiliais, gyvena dideliuose namuose, visgi, didžioji jų turto dalis yra vertybinių popierių sąskaitose – pinigai jiems nėra skirti pasipuikuoti prabangiais žaisliukais ar padaryti įspūdį. Ir vėl – gyvenimo išmintis, kurią turbūt kiekviena močiutė patvirtintų. Kokia nauda iš to naujausio aifono, jei neišgali susitaupyti vieno kito euro senatvei?

Visgi, neapsigaukite. Nors knygoje „The Psychology of Money“ yra daug patarimų, kaip keisti požiūrį į pinigus, turtą, prabangą, tai nėra paprasčiausia motyvacinė knyga. M. Housel pataria, kaip geriausia investuoti į akcijų biržas, ar verta turėti grynų pinigų, kurie neuždirbinėja papildomų pinigų ir t.t. Taigi, norintys pagilinti žinias apie asmeninius finansus, taip pat ras daug naudingos informacijos.

Knyga bent jau šiuo metu dar nepasirodė lietuviškai, visgi, tikiuosi, kad kuri nors Lietuvos leidykla imsis jos, nes retai tenka skaityti taip suprantamai paaiškinamus sudėtingus dalykus.

Morgan Housel „The Psychology of Money“, Harriman House, 2020, 252 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *