„Ne visi šiam pasauly gyvena vienodai“, bet visi verti istorijos

Ne visi šiam pasauly gyvena vienodaiNuo paauglystės tikėjau, kad kiekvieno žmogaus gyvenimo istorija talentingo autoriaus rankose gali tapti įdomiu ir įtraukiančiu romanu. Jean-Paul Dubois knyga „Ne visi šiam pasauly gyvena vienodai“ tai tik patvirtina.

Prancūzų žurnalisto ir rašytojo knyga 2019 metais pelnė svarbiausią Prancūzijos literatūros apdovanojimą – Goncourtų premiją. Jau vien tai turėtų grožinės literatūros gurmanus suvilioti ir įtraukti į knygą.

„Ne visi šiam pasauly gyvena vienodai“ pasakoja apie jau dvejus metus Monrealio kalėjime dienas stumiantį Polį Hanseną. Polis kameroje sėdi su baikerių gaujos nariu, kuris galvą pametęs dėl motociklų ir turi pačių įvairiausių keistenybių – pavyzdžiui, paniškai bijo kirptis plaukus, nes jam tai sukelia įsivaizduojamą skausmą. Polį kalėjimas gniuždo. Jis niekaip neįpranta, kad turi paaukoti savo privatumą ir dalintis unitazu bendroje kameroje, žiemą šalta, be to, sienose girdėti žiurkės.

Taigi, pagrindinį knygos herojų aplanko jo ankstesnio gyvenimo prisiminimai. Polis mintimis vis grįžta į savo vaikystę ir paauglystę, kur analizuoja savo tėvų santykius. Danas pastorius ir prancūzė kino teatro savininkė – keista pora. Vienas religingas, kita – ateistė ir rodanti nepadorius filmus.

Polis skaitytojams pasakoja apie savo tokią neįprastą vaikystę ir vis grįžtą į kalėjimo kamerą, kur jo laukia baikeris kameros draugas. Tačiau po kurio laiko skaitytojai jau nukeliami į brandesnį gyvenimo etapą, kai pagrindinis veikėjas pradeda karjerą viename Kanados daugiabutyje, kur dirba prižiūrėtoju. Jis prisimena savo santuoką, įvairiausius paprastus rūpesčius ir darbus ir, be abejo, didelę ant jo užgriuvusią neteisybę, atvedusią jį į kalėjimo kamerą.

Knygos siužetas yra toks kaip gyvenimas. Su pakilimais, nuopuoliais, įdomiais ir neįprastais epizodais bei visiškai rutininiais laikotarpiais. Kitaip tariant, knyga pasakoja apie paprastų paprasčiausią žmogų, kuris tiesiog gyvena savo gyvenimą, susiduria su mums visiems įprastais rūpesčiais ir jaučia nepasitenkinimą, baimę, meilę.

Tai kas čia tokio ypatingo ir kodėl turėčiau gaišti laiką skaityti apie eilinio žmogelio gyvenimą, paklausite jūs. O būtent todėl, nes tai istorija apie eilinį žmogų. Jo potyriai nėra kažkuo išskirtiniai ir būtent todėl ypatingi. Jean-Paul Dubois meistriškai mums visiems parodo, kad kiekvieno žmogaus gyvenimas yra įdomus ir kupinas pačių įvairiausių spalvų. Net paprasčiausia baseino priežiūra ar tėvo nuvežimas į hipodromą vieną dieną gali tapti gyvenimo lūžiu.

Rašytojas šiame blizgių instagramo filtrų ir įspūdingų socialinių tinklų kadrų pasaulyje leidžia mums sulėtinti tempą ir atsigręžti į save. Ar tikrai jūsų gyvenimas yra neįdomus ir jį būtina pripumpuoti šiuolaikinės influencerių plastmasės? O kaip bus jūsų dienų pabaigoje, ar tikrai neturėsite ką papasakoti, o jūsų patirtys nebus vertos romano?

Neabejoju, kad po šios knygos dauguma galėsite ramiau atsikvėpti ir pripažinti – kiekvieno mūsų gyvenimas vertas istorijos. Svarbu, kad pavyktų rasti talentingą autorių.

Jean-Paul Dubois „Ne visi šiam pasauly gyvena vienodai“, Baltos lankos, 2021, 224 p., vertė Jonė Ramunytė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *