Emocinis intelektas: vaikas amžinai negyvens jūsų kokone

Vaiko emocinis intelektasNors pasaulis ginčijasi iki šiol, laikausi nuomonės, kad visgi gyvenime svarbesnis yra emocinis intelektas, o ne IQ. Žinoma, abu svarbūs ir daug lemia, bet jeigu tektų rinktis, rinkčiausi būtent emocinį intelektą. Kodėl? Nes žmogus yra sociali būtybė ir gyvena tarp kitų žmonių, daug jo sėkmės priklauso nuo to, kaip jis geba sutarti ir susitarti, prisitaikyti neatsisakydamas savęs ir pan. O pasaulis, deja, yra visoks ir jame tenka susidurti su įvairiais iššūkiais. Esu įsitikinusi, kad žmonėms, turintiems stiprų EQ, paprasčiausiai gyvenime yra lengviau.

Kadangi mane šitaip domina emocinio intelekto klausimas, sugalvojau perskaityti Mildos Karklytės-Palevičienės knygą „Vaiko emocinis intelektas“, nes man, kaip mamai, svarbu lavinti savo dukros emocinį intelektą. Ne, ne dėl kitų, o dėl jos pačios.

Knyga labai įdomi ir naudinga, o kai kuriuos patarimus ir idėjas jau spėjau pritaikyti kasdieniame gyvenime ir jos veikia! Patiko, kad knyga yra itin konkreti, su konkrečiomis, ne teorinėmis situacijomis, su kuriomis susiduria visi tėvai.

Kas dar labiau patiko, kad knygos stilius nėra pamokantis ar kaltinantis, tai kaip ramus pokalbis su specialiste, kuri iš tiesų nori padėti, o ne pabrėžti, kad esate blogi tėvai, nes štai teorija tokia, o jeigu jūsų gyvenimas kažkokiu būdu neatitinka teorijos, tai patys esate kalti.

Čia kalbama apie subalansuotą, autoritetu paremtą auklėjimą, be jokių didelių kraštutinumų – nei leisti per daug, nei apskritai nieko neleisti, viską padaryt už vaiką ar auginti jį kokone. Tarp kitko, man visada kyla klausimas, kiek laiko tie tėvai, kurie augina vaiką kokone, ruošiasi tai daryti?

Knygoje rašoma apie elementariausius įgūdžius, kuriuos šiuolaikiniai tėvai yra pamiršę. Kažkur skaičiau, kad šiais laikais vaikas gali išvardinti visus žemynus, bet nežino močiučių ir senelių vardų. Taip pat joje yra praktinių pratimų, kurie padės išjudėti iš sudėtingų situacijų.

Apibendrinant, man knyga buvo naudinga ir joje radau daug gerų idėjų.

Milda Karklytė-Palevičienė „Vaiko emocinis intelektas“, Alma littera, 2021, 248 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *