Moterų gyvenimas „Kabulo grožio mokykloje“

Kabulo Grozio MokyklaŠią knygą nupirkau žmonai. Kažkas apie grožio mokyklą Afganistano sostinėje, kažkas apie moterų patiriamus sunkumus. Maniau, sudomins. Ir sudomino, bet ne žmoną, o mane.

Deborah Rodriguez ir Kristin Ohlson knyga „Kabulo grožio mokykla“ pasakoja apie pačios autorės D. Rodriguez kelionę į Afganistaną bei kaip po talibų nuvertimo pradėjo mokyti vietines afganes kirpėjos amato.

Iš JAV kilusi kirpėja D. Rodriguez, išvykusi į humanitarinę misiją, nusprendė, kad labiausiai galėtų padėti, mokydama afganes grožio meno ir taip padėti joms geriau uždirbti. Kabule ji, padedama kitų, įkuria grožio mokyklą, surinko klases ir paruošė ne vieną grožio specialistę, nepaisant to, kad Afganistane grožio salonai turi viešnamių reputaciją. Štai ir viskas, apie tai knyga.

Tačiau knygoje svarbu ne pati grožio mokykla, o istorijos, užgimstančios tarp jos sienų. D. Rodriguez detaliai ir jautriai pasakoja apie savo mokinių istorijas, moterų padėtį Afganistane. Apie tai, kad išprievartautos moterys patenka į kalėjimą, apie tai, kad jos mokinės į pamokas ateidavo sumuštos savo vyrų.

Autorė pasakoja atvirai. Pavyzdžiui, apie tai, kaip slapta įsidūrė pirštą ir iškruvino savo bičiulės paklodę jos vestuvių naktį. Tam, kad vyras patikėtų, jog ši vis dar skaisti. Pasakoja apie prie narkotikų pripratintas moteris, apie jaunas mergaites, kurias prievartauja dėdės, o šios niekam negali pasiskųsti. Ir tokių istorijų – pilna knyga.

Šis pasakojimas parašytas gerai, nes skaitant neretai užvirdavo kraujas. Manau, kad tai yra geriausias pagyrimas autorėms. Tad seksualinių priekabiavimų „Me Too“ kontekste visiems siūlyčiau perskaityti ir šią knygą.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *