Sostų žaidimas vaikams

septyniuSkaičiusieji George R. R. Martin „Sostų žaidimo“ serijos knygas (ar bent jau matę serialą) žino, kad tai ne vaikams skirtos knygos. Detalios sekso scenos, daugybė smurto, iškrypimų ir aštri kalba tikrai neturėtų skatinti tėvų duoti šias knygas savo atžaloms.

Tačiau G. Martin rado būda išplėsti savo auditoriją – parašė sostų žaidimo versiją vaikams „Septynių karalysčių riteris“.

Žinoma, sakydamas, kad šis trijų apsakymų rinkinys, pasakojantis apie klajojantį riterį Danką ir jo ginklanešį Egą, yra skirtas vaikams – perdedu. Tačiau paprasta istorija, beveik jokios aštrios kalbos bei tik šiek tiek smurto ją padaro tikrai tinkamą jaunesnio amžiaus skaitytojams.

„Septynių karalysčių riterio“ istorija vyksta maždaug 100 metų prieš „Sostų žaidime“ aprašytą pasakojimą, istorijoje minimos tos pačios vietovės, giminės, drakonai. Kitaip tariant, tai yra apsakymai apie Septynių karalysčių priešistorę. Tačiau tuo pačiu šis pasakojimas visiškai nepanašus į „Sostų žaidimą“.

Viena vertus, kaip ir minėjau, iškrypimų, keiksmažodžių ir panašių dalykų čia yra gerokai mažiau. Kita vertus, pats apsakymų žanras neleidžia autoriui pasiekti tokio daugiasluoksniškumo, skaitytojas nespėja įsijausti į naujus veikėjus, o pačios istorijos, palyginti su „Sostų žaidimo“ knygomis, yra gerokai primityvesnės. Žinoma, George R. R. Martin net ir šiuose apsakymuose randa būdų kaip nustebinti bei sugalvoja netikėtų istorijos vingių.

Tačiau besitikintiems „didžiosios politikos“ teks nusivilti. Istorija visgi pasakoja apie klajojantį, beraštį riterį, kuris kilo iš blusyno, bei apie jo ypatingąjį (kuo ypatingas – skaitykite knygoje) ginklanešį.

Apskritai, visus tris apsakymus yra malonu skaityti, jie vaizdingi, daug kalbama apie riterystės principus, gėrį ir blogį. Tačiau „Sostų žaidimo“ serijai, kitaip dar žinomai kaip „Ledo ir ugnies giesmės“ saga, neprilygsta.

George R. R. Martin „Septynių karalysčių riteris“ Alma littera, 2016, 344 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *