„Politikos sūpuoklės“ atskleidė pilkąsias zonas

1517311486_politikos-supuokles-1Politikos entuziastai Lietuvoje, deja, negali džiaugtis politikų memuarų gausa. Jei per metus lentynas pasiekia bent viena atsiminimų knyga, tai jau gerai, jei per trejus metus – bent viena verta dėmesio knyga – nuostabu.

Naujausia politinių atsiminimų knyga „Politikos sūpuoklės. Diplomatijos arena ir užkulisiai“ lentynas pasiekė prieš pat Vilniaus „Knygų mugę“. Jos autorius – diplomatas ir buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis – galima sakyti, rašo nemažą (ir turbūt svarbiausią, nes tai liečia Lietuvos santykius su kaimyninėmis valstybėmis) dalį šalies diplomatijos istorijos: nuo Nepriklausomybės atkūrimo iki pat Prezidentės Dalios Gyrauskaitės pirmosios kadencijos. Šiame laikotarpyje įvyko ir kol kas turbūt svarbiausi neriklausomos Lietuvos diplomatijos pasiekimai – stojimai į Europos Sąjungą ir NATO, kurių centre ir buvo autorius.

Sunku rašyti apie memuarus, nes retai kada jie smarkiai skiriasi stiliaus subtilumais, dramaturginėmis linijomis ar panašiai. Dėl to paminėsiu vos keletą akcentų, dėl ko ši knyga man patiko.

Pirmiausia, skirtingai nei dažnai nutinka, autorius nesistengė į knygą sukišti kiekvienos savo dienos ar nelabai įdomios išvykos į eilinį susitikimą. Būdamas redaktorius neišmesčiau nė vieno šios knygos skyriaus, visi jie vertingi savo turiniu ir praturtina knygą.

Antra, knygos pavadinime rašoma apie „areną ir užkulisius“, o šioje vietoje laimi skaitytojas, nes pilkųjų zonų knygoje atskleista daugiau nei fasado. Išties knygoje atvirai pasakojama apie tai, kaip veikia diplomatija, kad ne raštai ir memorandumai yra užsienio politikos pagrindas, o nuoširdus žmogiškas ryšys bei pažintys. Knygoje pateikiama net ir komiškų istorijų, kur net nepagalvotum, kad gali nutikti diplomatijos aukštybėse. Ir tai pasakojama labai paprastai, suprantamai ir tiesiai.

Trečia, perskaitęs šią knygą kai kuriuos preštaringai visuomenėje vertinamus politikus pamačiau kitomis akimis. Kitaip tariant, knyga parodo, kad nėra tik juodos ir baltos zonos, o net negatyviai vertinami politikai kažkuriame savo karjeros etape yra priėmę Lietuvai naudingų sprendimų.

Paskaityti šią knygą tikrai nepamaišytų politikos studentams, diplomatijos entuziastams ir tiesiog kiekvienam šalies aktualijas sekančiam žmogui. Beje, rekomenduojama konservatoriams.

Antanas Valionis „Politikos sūpuoklės“, Tyto alba, 2018, 312 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *