Niekam nereikalingi „Cinko berniukai“

imageAfganistano karo aukos niekada niekam nerūpėjo ir dabar jie lygiai taip pat niekam nerūpi. Ir tai labai liūdna. Tą savo knyga sako Nobelio premijos laureatė, rašytoja Svetlana Aleksijevič knygoje „Cinko berniukai“. Tingintiems skaityti visą tekstą galiu pasakyti tą patį, ką rašiau paskaitęs „Černobylio maldą“ – beprecedentis žavesys šia autore ir jos darbais. Skaitykite.

O dabar plačiau. Knygoje pasakojama apie vieną didžiausių XX amžiaus Sovietų Sąjungos avantiūrą – įsiveržimą į Afganistaną. Kaip ir kitose autorės knygose, šią istoriją pasakoja buvę karo dalyviai, jų artimieji, daugiausia motinos. Ir tos istorijos, žinoma, tikrai nėra pačios linksmiausios. Iš esmės perskaičius knygą peršasi viena mintis – visa tai buvo didelė apgaulė savo karių ir šalies atžvilgiu.

Autorė, kaip ir „Černobylio maldoje“, laikosi stiliui būdingo „žurnalistiškumo“, tai yra, bandymo į problemą pasižiūrėti iš kelių žmonių perspektyvos. Dėl to čia yra ir žuvusių sovietų karių motinų, kariavusių eilinių karių, karininkų, bazėse dirbusių merginų istorijų. Ir jos gana skirtingos, apimančios ir pasididžiavimą, ir netekties skausmą, ir laukimo jausmą. Pačių istorijų net nemėginsiu atpasakoti – skaitykite knygą ir mėgaukitės jomis.

Kur kas įdomesnis kitas šio leidimo aspektas. Išleidus knygą pirmą kartą ir dalį tekstų publikavus spaudoje, keli knygos herojai padavė autorę į teismą už garbės ir orumo įžeidimą. Esą ji neteisingai traktavusi jų mintis, nežinanti, kas yra dokumentinis žanras ir kita. O jei realiai – byranti Sovietų Sąjunga savo konvulsijomis dar bandė „kažką įrodyti“. Gavosi nelabai įtikinamos pasakotojų istorijos teismuose, kurių stenogramos, apžvalgininkų tekstų ištraukos ir teismų nuosprendžių dokumentai pateikti antrojoje knygos dalyje.

Vertingi raštai žurnalistams ir literatūros tyrinėtojams. Taip pat tiems, kuriems įdomu, kas nutiko Afganistano kare ir kas buvo pasakojama Sovietistano gyventojams. Beje, visai nebloga knyga iš tų laikų ir buvusio Lenkijos užsienio reikalų ministro bei Seimo maršalkos Radoslavo Sikorskio.

Būtini raštai – visiems, kuriems prie ruso buvo geriau.

Svetlana Aleksijevič „Cinko berniukai“, Alma Littera, 2017, 288 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *