Pakalbėkite su vaikais apie pinigus

Pinigai ir kiti GIlučių šeimos reikalaiĮvairūs tyrimai rodo, kad su lietuvių finansiniu raštingumu dar reikėtų gerokai padirbėti. Daug žmonių neturi jokių santaupų – dalis dėl to, kad iš uždirbamo atlyginimo tiesiog negali pinigų atsidėti, kita dalis tiesiog nemoka to daryti. Na, arba galvoja, kad taupyti neverta ir reikia gyventi šia diena. Tokie žmonės apie taupymą, finansus, pinigus greičiausiai namuose apskritai nekalba, todėl finansiškai tamsūs išauga ir jų vaikai.

Tiesą sakant, daug apie pinigus vaikystėje nekalbėta ir su manim. Atsimenu vieną iš pirmųjų savo finansinių pamokų – 10 gimtadienio proga teta ir dėdė man padovanojo 10 litų po 10 centų. Nemenkas maišelis susidarė. Kiekvieną dieną atsiskaičiuodavau lygiai 1 litą ir 10 centų, ir eidavau į kaimo parduotuvę, kur nusipirkdavau kukurūzų ir ledų. Tai buvo gana gera tiek matematikos, tiek finansų pamoka.

Vėliau išmokau dar svarbesnę pamoką – gavau pirmąjį savo žurnalistinį darbą ir kadangi tai buvo dar prieš 2008 metų krizę, uždirbau nemažai pinigų. Jų kruopščiai neskaičiavau, tiesiog mėgavausi galimybe juos leisti. Tik kai reikėjo deklaruoti pajamas, aš pamačiau, kiek aš uždirbau ir… kad nieko nesusitaupiau. Nuo to laiko visą laiką taupau.

Taigi, visų keliai į protingesnį finansinį elgesį yra skirtingi, bet idealu, kai tas kelias prasideda dar vaikystėje. Būtent apie tai ir yra knyga Jūratės Cvilikienės ir Simono Urbono knyga „Pinigai ir kiti Gilučių šeimos reikalai”. Mūsų dukra Rusnė, kuriai šiuo metu 4,5 metų, jau žino šį bei tą apie pinigus – turi taupyklę, yra skolinusis pinigus iš tėčio, parduotuvėje klausia, kiek kainuoja vienas ar kitas žaislas, kiek ji turi santaupų ir ar vaikučiai gali pirkti akcijų. Be abejo, visus šiuos žodžius ir klausimus ji išgirsta iš mūsų tarpusavio pokalbių, tačiau pinigai ją intriguoja. O kaip gi ne, juk už juos gali nusipirkti knygų, žaislų, skanėstų.

Todėl ir ši knyga bei joje esančios istorijos ją sudomino. Knygoje aprašomos įvairios situacijos, kuriose atsiduria šeima ir vaikai. Joje paprastai paaiškinama, kaip tokiose situacijose reikėtų elgtis, mokyti vaikus, kaip ir kam taupyti, kaip subalansuoti norus ir galimybes, kaip su pinigais elgtis racionaliau, galų gale, kaip jų užsidirbti – kokie būdai priimtini, o kokie – ne.

Taip pat knygoje pateikiama gausybė įvairių žaidimų, kurie padeda vaikams suvokti, kaip veikia pinigai. Šalia kiekvienos istorijos yra 4-5 konkretūs finansų ekspertės patarimai, kaip išmokyti vaikus elgtis su pinigais.

Knygoje pateikiamos ir klasikinės situacijos – štai draugė turi 3 lėles, o aš tik vieną, kiti vaikai turi mobiliuosius, gauna didesnius arbatpinigius, ir t.t. Dažna situacija, su kuria susiduria tėvai. Ir jeigu šeima neuždirba tiek, kad nereikėtų apie išlaidas galvoti, tenka laviruoti ir paaiškinti vaikams, kad ne visi uždirba tiek pat, kad negalima gauti visko vienu metu, kad pinigus pirmiausia reikia uždirbti, o tik tada galima leisti. Be to, jeigu turi svajonę ir nori jai taupyti, teks atsisakyti impulsyvių, emocinių pirkinių.

Be finansinių pamokų ir praktinių patarimų knyga, mano manymu, moko dar kitų gerų dalykų – empatijos (raginama aukoti), nematerializmo (dovanos draugams gali būti pigesnės, bet brangios savo esme), atsakingo elgesio interneto erdvėje, pasitikėjimo vieni kitais, atsakingumo šeimoje (tarkime, pusryčius gamina ir rūbus skalbia tėtis, o ne vien mama; jeigu mama negauna papildomų pinigų už vakarienės pagaminimą, tai už kambarių sutvarkymą neturėtų jų gauti ir vaikai, ir t.t.).

Manau, knygą galima skaityti vaikams nuo 4 metų amžiaus ir vyresniems. Ypač tiems, kurie skaudžiai išgyvena, kad draugai kažką turi, o jie neturi. Bet visų pirma, atsakingai turėtų elgtis patys tėvai, rodydami pavyzdį.

Vis prisimenu kažkuriais metais prieš Kalėdas buvo prasidėjęs vieno žaislo bumas. Parduotuvėje jis kainavo kokius 40 eurų, tačiau kadangi staiga pusei Lietuvos vaikų jo prireikė, kaina visokiose mamų grupėse socialiniuose tinkluose buvo pašokusi net iki 120 eurų. Po Kalėdų, praėjus gal dviem savaitėm, staiga tas pačias grupes užplūdo skelbimai, kur tas supermadingas žaislas buvo parduodamas jau po 30 eurų, nes vaikai juo nesusidomėjo. Kai kuriems vadovavimasis emocijomis ir pasidavimas madoms kainavo tikrai brangiai. Belieka tikėtis, kad tai buvo jų finansinio raštingumo pamoka. Kalbėkitės su vaikais apie pinigus!

Jūratė Cvilikienė ir Simonas Urbonas „Pinigai ir kiti Gilučių šeimos reikalai”, Baltos lankos, 2020, 64 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *