Prieš sukčiaudami perskaitykite 10 Dievo įsakymų

Nuspėjamai iracionalusŽmogui būdinga apie save galvoti kaip apie itin protingą ir gudrų sutvėrimą. Mes mėgstame save laikyti unikaliais, išskirtiniais, dažnai galvojame „na, jau manęs tai neapgaus“, „na, jau aš taip niekada nepasielgsiu“ ir pan. Tada į ringą įžengia pats gyvenimas ir numeta abejingą „dar pažiūrėsim“. Atrodo, kartais pamirštame, kad nesame robotai su instaliuota nepriekaištinga operacine sistema (nebent tikite, kad gyvename kompiuteriniame žaidime), o esame tik žmonės, kuriems būdingas vienoks ar kitoks elgesys. Dan Ariely knyga „Nuspėjamai iracionalus: slaptos jėgos, veikiančios mūsų sprendimus“ yra būtent apie tai.

Ne, ši knyga ne apie juodąją magiją ir ne apie astrologiją, zodiako ženklų bruožus ar suderinamumą. Viskas joje paremta tik mokslu ir išskirtinai mokslu. Knygos autorius, psichologas, darė daug eksperimentų, kurie parodytų, kaip žmonės renkasi, kaip elgiasi vienoje ar kitoje situacijoje, kaip jų pasirinkimą keičia besikeičiančios aplinkybės ar net 10 Dievo įsakymų. Taip taip, net ir jie turi poveikį mūsų elgesiui, tačiau kokiu būdu – nesakysiu, perskaitykite knygą.

Šioje knygoje nebus labai daug filosofinių pamąstymų apie žmogaus elgesį, tačiau keletą įdomių, susimąstyti verčiančių minčių tikrai rasite. Svarbiausia, ką parodo ši knyga – mūsų pasirinkimai nėra racionalūs. Viskas, ką esame patyrę iki pasirinkimo akimirkos, taip pat aplinkybės, kurios mus supa pasirinkimo akimirką, viskas turi poveikį. Ramūs ir susikaupę priimtume vienokius sprendimus, stipriai susijaudinę – kitokius. Rodos, toks elementarus dalykas, bet pirmą kartą gimdančios moterys vis tiek sako „aš tai tikrai apsieisiu be nuskausminamųjų“.

Taigi, viena iš šios knygos tezių, kad mes negalime visiškai numatyti savo elgesio vienokiomis ar kitokiomis aplinkybėmis. Nors knygoje apie tai neužsimenama, tačiau perskaičius ją dar aiškiau supratau, kad, tarkime, neturėtume sakyti kaip būtume elgęsi per karą, nes tiesiog to nežinome. Žinome, kaip būtume norėję elgtis, kokius būtume norėję priimti sprendimus, tačiau negalime šimtu procentų teigti, kaip būtume pasielgę.

Knygoje aprašomi eksperimentai – vieni buvo labai nesudėtingi, kiti sudėtingesni. Pavyzdžiui, kaip jums atrodo, kas iš studentų bendrabučio šaldytuvo dingtų greičiau – skardinės Coca Colos ar grynieji pinigai? Ar žmonės imtų daugiau nemokamų saldainių, ar už 1 centą? Ar sukčiautų testo metu, jeigu žinotų, kad niekas jų nepagaus ir nenubaus? Į visus šiuos klausimus ir atsako šioje knygoje aprašyti eksperimentai.

Knygą rekomenduočiau tiems, kas domisi psichologija, kam įdomu įvairūs panašius žmonių elgesio eksperimentai. Autorius knygoje nemažai pasakoja ir apie savo asmeninę istoriją, gana tragišką, kuri padėjo jam suprasti daug dalykų apie savo ir kitų žmonių elgesį. Knyga, nepaisant to, kad yra paremta mokslu, skaitosi gana lengvai ir greitai. Esu tikra, ne kartą sakysite „o, tikrai, ir aš taip elgiuosi“, ir tikrai ne kartą nustebsite, nes galvosite, kad eksperimento rezultatai bus kitokie.

Visada smagu ir netgi, sakyčiau, naudinga į save pažiūrėti iš šono. Ši knyga būtent tam ir skirta.

Dan Ariely „Nuspėjamai iracionalus: slaptos jėgos, veikiančios mūsų sprendimus“, Žmogaus studijų centras, 2018, 304 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *