Viena „Opričniko diena“ šiandienos Rusijos gyvenime

sorokinJeigu norite pažinti šiandieninę Rusiją, grožinė literatūra tam irgi gali pasitarnauti. Griebkite Vladimiro Sorokino knygą „Opričniko diena“ ir viskas taps aišku.

Vladimiras Sorokinas – vienas garsiausių šiuolaikinių Rusijos rašytojų. Tiesa, jau kurį laiką gyvenantis ir kuriantis ne Rusijoje. Kai perskaitysite bent vieną šio autoriaus antiutopiją apie Rusiją, suprasite, kodėl.

„Opričniko diena“ pasakoja istoriją apie Rusiją, kurioje veikia įslaptinta opričnikų (slaptųjų agentų) grupuotė, kuri prievartauja, žudo žmones ir atlieka kitokius nemalonius darbelius. Caro paliepimu, žinoma. Antiutopija vyksta 2027 metais, kai Kremliuje sėdi caras, o Rusija nuo aplinkinio pasaulio atsitvėrusi Didžiąja Rusų siena.

Skaitydami net žagtelsite iš nuostabos, kaip prieš beveik dešimtmetį parašytas Vladimiro Sorokino kūrinys atspindi šiandieninės Rusijos aktualijas – caro valdomos šalies izoliacija dar kiek ir pasieks kritinį lygį, o vienintelis jo būdas išlikti – turėti gerai šeriamą, todėl paklusnių galvažudžių bandą.

Sorokinas kalba apie Rusiją, kuri idėjiškai žengia atgal – į viduramžius ir Ivano Rūsčiojo laikus, kur baudžiamas ne tas, kuris vertas bausmės, o tas, kuris nepaklūsta sistemai. Beje, knyga parašyta ir išleista dar 2006 metais, prieš Rusijos – Gruzijos karą bei Rusijos karą Ukrainoje. Tik, kad 2027 metų laukti nereikėjo.

Antiutopijų meistras kuria įdomų, įtraukiantį pasakojimą, kuris be akivaizdžios politinės potekstės turi ir kitokių prieskonių. Kai kurie iš jų – labai pikantiški. Pavyzdžiui, nepamirštama pirtelės scena.

Ši knyga „užkabino“ skaityti kitas šio autoriaus knygas, todėl neabejotinai verta aukščiausio įvertinimo.

Vladimir Sorokin „Opričniko diena“, Kitos knygos, 2008, 183 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *