„Žmogaus Avies Kalėdos“ su spurgomis vietoje kūčiukų

aviesŽmogus Avis buvo personažas, privertęs pasidomėti Haruki Murakami ir jo kūriniais. Iki tol jis man buvo nepažinta norvegų giria. Tačiau, kaip jau rašiau, po kelių nesužavėjusių kūrinių nusprendžiau H. Murakami pamiršti, ar bent jau padėtį į šalį. Ir visgi – Kalėdos. O per Kalėdas avis ateina nesibeldus.

„Žmogaus Avies Kalėdos“ – populiariausio šiuolaikinio japonų rašytojo knyga vaikams ir jiems skaitantiems tėvams. Beje, kaip ir daugelis vaikiškų knygų pakankamai trumpa, kad nesigailėtum skaitęs ir nepamėgęs.

Pasakojime Žmogus Avis gauna užsakymą – parašyti muzikos kūrinį Jo Šventenybės Avies garbei, kuris turėtų būti grojamas per Kalėdas. Tarsi geras studentas Žmogus Avis sulaukė paskutinės akimirkos (nors turėjo kelis mėnesius laiko) ir galų gale suprato, kad negali parašyti kūrinio. Pasirodo, užkeiktas, nes per Kūčias valgė maistą su skylutėmis (spurgas).

Tačiau užsakymas yra užsakymas, ir būdamas pareigingu „freelanceriu“ Žmogus Avis leidžiasi ieškoti atkeikimo. Įsimeta į krepšelį keletą iš darbo nušvilptų spurgų ir leidžiasi į keistą kelionę. Kaip buvo toliau – nepasakosiu, nenorėdamas sugadinti malonumo.

Nesigailiu tas 20 minučių (juk sakiau, kad trumpa istorija) skyręs šiai knygai. Tikrai geriau nei tą laiką skirti kelis kartus matytiems „Youtube“ vaizdeliams. Bet Kalėdos tokios savotiškos – šventinės magijos nedaug, nelabai jauku, užkandžiams spurgos ir netgi sniego nėra. Kritika, žinoma, keista, bet prieš šventes galima pasvaičioti, nes juk per šventes „svarbiausia nuotaika“.

Beje, dar grįžtant prie magijos. Sakyčiau, ši knyga yra prisotinta mažiausiu magijos kiekiu iš visų autoriaus knygų, nors kaip tik ši skirta vaikams. Gal tai kažkoks naujoviškas auklėjimo metodas, kai vaikams pasakoji realybę, o suaugusiems kitais kūriniais suteiki reabilitaciją stebuklingomis keistenybėmis?

Taigi kol kas galite skaityti Charleso Dickenso „Kalėdų giesmė“, o vaikams duoti tą patį kūrinį, išleistą serija „iliustruota didžioji klasika“. Aš dar turiu vieną kalėdinį skaitinį. Jei nepasiteisins, taip pat sėsiu prie Ch. Dickenso.

Haruki Murakami „Žmogaus Avies Kalėdos“, Baltos lankos, 2005, 68 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *