„Vaikas 44“ nebuvo ieškotas, bet surastas

cdb_Vaikas-44_z1Tom Rob Smith knygą „Vaikas 44“ prieš daug metų Kalėdų proga dovanojau tėčiui, gerų romanų mėgėjui. Nežinojau, ar tai geras romanas, bet iš knygos nugarėlės sprendžiau, kad ne per daug gilus ir turėtų būti neblogai skaitomas. Malonu pripažinti, kad buvau visiškai teisus.

Pasakojimas vyksta Josifo Stalino ir Nikitos Chruščiovo valdymo epochų sankirtoje. Didžiojo tėvynės karo didvyris ir sovietinio saugumo pareigūnas Levas Demidovas suvokia, kad jo „saugoma“ valstybė iš tiesų yra palanki tiems, kurie sugeba kurti intrigas, apgaudinėti ir pasinaudodami šiais gebėjimais kilti karjeros laiptais bei bauginti visuomenę tam, kad išlaikytų pasiektą poziciją. Nes arba tu aukštai bukame aparate, arba tu lageryje.

Būdamas pusėtinai doras žmogus Levas Demidovas su žmona ištremiamas iš Maskvos į Tarybų Rusijos užkampį, kuriame pradeda narplioti žiaurias ritualines vaikų žmogžudystes. Už bandymą rasti kaltininką „sėda“ dar giliau. Taip prasideda literatūrinis „bajevykas“.

Kaip ir sakiau, norint suprasti šią knygą daug proto, gilinimosi ar žinių tikrai nereikia. Pasakojimas lengvas kaip penkios kapeikos. Užtat intriguojantis. Autorius sugeba kiekvieno skyriaus pabaigoje sukurti intrigą, verčiančią iš karto leistis kito skyriaus siužeto vingiais.

Tom Rob Smith – britų autorius, todėl aš labai daug vilčių nedėčiau ir į istorinių faktų autentiką (nors man, mažai sovietmečio mačiusiam, niekas neužkliuvo), bet siužetas labai dinamiškas, viskas pakrypsta labai nenuspėjamai (ir kas dar didelis privalumas – gana logiškai). Taigi belieka tik išjungti interpretacijos raumenį ir bukai pasileisti veiksmo kalneliais. Manau, pošventiniam savaitgaliui pats tas.

Tom Rob Smith „Vaikas 44“, Alma Littera, 2009, 464 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *