„Ukraina“: puslapių apie Lietuvą mažai, bet kokie jie geri…

File 04-08-16 00 39 51Kai šiomis dienomis Rytų Ukrainoje, kurią, kaip žinia, jau keletą metų puola Rusijos kariuomenė ir jos pakalikai, kariniai veiksmai tampa intensyviausi per metus, gali kilti noras vėl pasigilinti, kodėl būtent ten. Vakaruose dirbančio ukrainiečio istoriko Serhy Jekelčyk knyga „Ukraina: modernios nacijos gimimas“ yra tai, ko reikėtų griebtis.

Ši pakankamai plona knyga yra turtingos Ukrainos (tiksliau – Ukrainos žemių) istorijos koncentratas. Jei nori išmanyti vienos didžiausių pagal plotą Europos valstybės istoriją labai giliai, šita knyga nėra tas skaitinys. Tačiau tai būtų geras startas kelionei po ilgus amžius trunkantį pasakojimą. Jį turtinti, beje, galima atsivertus knygas iš ilgo literatūros sąrašo, pateikto šiame veikale.

Visgi S. Jekelčyk trumpai, bet pakankamai aiškiai sudėlioja svarbiausius akcentus apie kiekvieną Ukrainos žemių istorijos laikotarpį – Kijivo Rusią, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės viešpatavimą, Kazokų valstybės susiformavimą ir t.t. iki pirmojo Maidano. Pažįstantiems šiandieninę Ukrainą ir perskaičius apie skirtingus istorinius laikotarpius ir jų reikšmę atskiroms šalies teritorijoms, bus įdomu panagrinėti, ką ir iš kurio laikotarpio ukrainiečiai „perėmė“ ir kodėl Rytai bei Vakarai nesupranta vieni kitų. Kitaip tariant, knyga bandoma paaiškinti, kas tie ukrainiečiai, kodėl vieni skiriasi nuo kitų, koks tas ukrainietiškas identitetas. Tai buvo svarbus klausimas ne tik po antrojo, bet ir pirmojo Maidano.

Beje, daug apie tai nepasakosiu, tačiau Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpis tiek šio, tiek ankstesnių Ukrainos istorikų vertinamas labai palankiai. Paskaitykite, ir sužinosite, kad mūsų protėviai toli gražu nebuvo barbarai.

Knygoje gausu faktų, kone kiekviena mintis argumentuojama skaičiais, dokumentais, faktais. Tokių dalykų, kaip ir priklauso istoriniam veikalui, tiršta. Tačiau net ir tiršta, šita istorinė sriuba maloniai nuryjama ir suvirškinama.

Pasakysiu, tobula šią knygą skaityti Ukrainoje. Aš tai dariau Lvive. Knygos faktologija ir miesto atmosfera susiliejo į darnią visumą. Iš Vilniaus lėktuvai dabar skraido į Kijivą, Lvivą ir Odesą, tad skrendam ir gerai praleisdami laiką (daug skaitydami) paliekame pinigų Ukrainos ekonomikai. Ačiū.

Serhy Jekelčyk „Ukraina: modernios nacijos gimimas“, Baltos lankos, 2009, 436 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *