Elonas Muskas: „Tesla“, „SpaceX“ ir pasimatavimas gražumynais

muskKepimo vadovėliai, Paulo Coelho filosofija ir technologijų dievukų biografijos yra tie dalykai, kurie visada gerai parsiduoda. Ypač tada, kai „Tesla Gigafactory“ skamba iš visų ekranų. Na, bet kaip ir daugelis biografijų, šita yra eilinis bandymas palyginti, kas yra kiečiausias „pacanas“ Silicio slėnyje.

„Elonas Muskas: „Tesla“, „SpaceX“ ir fantastinės ateities paieškos“ nėra kažkoks užsakomasis rašto darbas, už kurį E. Muskas autoriui Ashlee Vance būtų sumokėjęs arba bent jau atseikėjęs keletą „Tesla“ baterijų. Kaip rašoma prologe, autorius jau kuris laikas norėjo parašyti tokią knygą, tačiau iš pradžių E. Muskas atsisakė, o paskui pradėjus kalbinti jo draugus, partnerius ir šeimos narius, pats verslininkas panoro susitikti ir papasakoti šį bei tą.

Tai ir yra didžiausias knygos privalumas – yra čia ir E. Musko pamąstymai (ypač prieduose), ir jo artimųjų beigi draugų, ir priešų. Dėl to atsiranda net ne kelios vietos, kur E. Muskas neatrodo kaip absoliutus herojus su vienintele teisinga nuomone.

Knyga visiškai standartinė biografija, atitinkanti visus žanro kriterijus: istorija pasakojama nuo pat autoriaus gimimo, atspindint sunkią vaikystę su milžiniška trauma (kurios, beje, autorius arba nežino, arba net nebandė aiškintis, arba gavo „Teslą“, kad kelios eilutės dingtų iš biografijos), pirmuosius žingsnius versle ir galingą imperiją bei šlovingą ateitį pačioje knygos pabaigoje. Ir tai nervina. Nes kai skaitai 5-6 Silicio slėnio dievuko biografiją, atrodo, kad skaitai vieną ir tą patį.

Taip, E. Muskas yra bjaurus ir reiklus vadovas. Taip, jis verčia visus daug ir sunkiai dirbti. Taip, net kentėdami pas jį nori dirbti visi kiečiausi prestižinių universitetų absolventai. Taip, E. Muskas daro kažką „faino“. Taip, jis keičia pasaulį. O ko iš šitų negalėtum pasakyti apie Stevą Jobsą? Dėl to kartais atrodo, kad knygos tikslas palyginti, kuris technologijų dievukas turi kietesnius gražumynus: E. Muskas raketą ir elektromobilį ar S. Jobsas „iPhone“, „iPad“ ir t.t.? Ach, taip, ten dar kažkur Larry Page’as rūko kamputyje. Billas Gatesas nėra kietas.

Taigi, jei jau esate perskaitę kokią vieną Steve Jobso biografiją, sukeiskite vardus bei prekės ženklus, ir gausite E. Musko biografiją. Ir nieko blogo apie išradėją ir verslininką tuo nenoriu pasakyti – dideli pasiekimai ir ambicijos, išskirtinis protas, įdomi gyvenimo istorija, todėl knyga tikrai galėjo būti geresnė.

Kam knyga gali būti įdomi? VGTU studentams, kurie perskaitę knygą turėtų šiek tiek pasikelti savo (kaip būsimų inžinierių) savivertę, ir „Tesla Gigafactory“ iniciatyvos dalyviams. Kad tai labai vertinaga knyga kitiems, abejoju.

Ashlee Vance „Elonas Muskas: „Tesla“, „SpaceX“ ir fantastinės ateities paieškos“, Eugrimas, 2016, 348 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *