„Mossad“: tobulas darbo skelbimas

x500Jei neturėčiau gero darbo ir būčiau žydas, žinau, kur siųsčiau savo gyvenimo aprašymą. Izraelio užsienio žvalgybos institutas „Mossad“. Va, kur trokščiau pakliūti. Knyga „Mossad: The Greatest Missions of the Israeli Secret Service“ yra geriausias darbo skelbimas, kokį esu matęs.

Michaelas Bar-Zoharas ir Nissimas Mishalas – knygos autoriai – atrodo, yra tie, kuriais tikrai galima pasitikėti. Vienas – buvęs Izraelio karinių pajėgų kūrėjo generolo Mošės Dajano patarėjas, kitas – ilgametis nacionalinio transliuotojo politikos reporteris, o vėliau ir televizijos vadovas. Tai įvertinę Izraelio skaitytojai pirmąjį leidimą šluote nušlavė. Praktiškai kaip lietuviai Dovydo Pancerovo „Kiborgų žemė“. Taigi, veikalas, regis, rimtas. Bent jau gausiai skaitomas.

Ir skaitomas labai lengvai bei sklandžiai. Pirmiausia, žinoma, tema. Specialiųjų tarnybų darbas, pripažinkime, masina. Jei jau netikros Jameso Bondo istorijos taip vilioja žiūrovą, tai ką jau kalbėti apie tikrus įvykius. O „Mossad“ – visų pasaulio specialiųjų tarnybų pažiba. Kažkada domėjausi Osamos Bin Ladeno medžioklės kulminacija, tai patikėkite – tai yra vanduo, palyginti su tuo, ką darė „Mossad“.

Be jokios abejonės, knygoje pateikiama ne kasdienybė, o išskirtinės istorijos, išskirtiniai žmonės ir jų darbai. Pavyzdžiui, kaip žydai užverbavo vieno pikčiausių priešų – Egipto prezidento – žentą, gaudė Holokausto organizatorių Adolfą Eichmaną ar kaip Sirijos generolai legendiniam „Mossad“ agentui Eli Cohenui patys aprodė savo kariuomenės pozicijas ir galimybes. Galva nesuvokiami pasakojimai, kokių nesugalvotų net spalvinga scenaristo vaizduotė.

Visgi knygoje kalbama ne tik apie didžius Instituto žygius, bet ir absoliučias nesėkmes. Būtent taip suvoki, kiek daug veiksnių lemia tokių operacijų sėkmę. Pavyzdžiui, sugalvojo teroristas vežti vaiką į darželį ir operacija atšaukiama.

Bet daugiau „nespoilinsiu“ – skaitykite patys, nes tai kur kas geriau nei visokie šnipų romanai, nei filmai apie sugalvotus personažus ar keisti leidiniai apie žvalgybą. Šita knyga yra apie tai, kad žvalgas turi turėti ir galvą, ir širdį. Ji ir paaiškina, ką tai reiškia.

P.S. Šioje knygoje pasakojama ir apie operaciją „Solomon“, kai „Mossad“ su Izraelio gynybos pajėgomis (IDF) išgelbėjo 15 tūkst. Etiopijos žydų. Tai operacija, kuri papuoštų kiekvieno jos koordinatoriaus mundurą. Pavyzdžiui, dabartinio Izraelio ambasadoriaus Lietuvoje.

Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal „Mossad: The Greatest Missions of the Israeli Secret Service“ HarperCollins Publishers, 2014, 390 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *