Nepaprastai paprastas „Tabakininko“ pasakojimas

20180926_194302Ieškojau tinkamos ir didingos įžangos austrų rašytojo Robert Seethaler knygai „Tabakininkas“, tačiau sunku rasti tinkamus žodžius istorijai, kuri maloniai sušildo sielos gelmes ir palieka liūdną šypseną veide. Istorijai, kuri telpa delne, tačiau užima visą gyvenimą ir gal net užkabina jo prasmę.

Tad didingų įžangų teks atsisakyti ir pasakyti, kad šis trumpas, vos 200 puslapių romanas, yra nepaprastas pasakojimas apie labai paprastą gyvenimą, sprendimus, kuriuose galime įžvelgti save, ir nenoro nusilenkti blogiui kainą. Mažytis, tačiau jaudinantis ir negalintis palikti abejingų.

Tai kuo gi virpina „Man Booker International“ premijos finalininkas R. Seethaler savo romane?

Pasakojimas nukelia į 1937-ųjų Austriją, prieš pat jos anšliusą, kai Adolfas Hitleris jau buvo iškilęs į valdžią, o naciai jau beveik atvirai vaikščiojo Vienos gatvėmis. Būtent šiuo metu knygos herojus Francas Huchelis iš savo kaimelio persikelia į Vieną, kur pradeda dirbti tabakininko pagalbininku ir mokosi jo amato.

Francas per dienas skaito laikraščius ir mokosi cigarų ypatybių, susipažįsta su žydu profesoriumi Zigmundu Froidu (taip, tuo pačiu), (ne)laimingai įsimylį čekę ir gyvena paprastą gyvenimą.

Tačiau pats Francas yra nepaprastas herojus. Jis nesupranta, kodėl vis labiau įsigalintiems naciams nepatinka žydai, jis nesupranta, kodėl turėtų paklusti naciams, kai į šių rankas pereina Austrija.

Pagrindinis knygos veikėjas, nacių dėka, netrukus lieka vienas visoje Vienoje. Jo tabakininkas – gestapo rankose, mylimoji su naciais, o brangusis bičiulis Froidas namų arešto sąlygomis planuoja išvykimą iš šalies. Tačiau, nepaisant to, Francas priešinasi naciams kartais visiškai kvailais būdais, nepasiduoda masėms, kurios Hitlerio kultą, kabindamos jo paveikslą šalia Jėzaus, pavertė religija.

Tai pasakojimas, kad net ir mažytis žmogelis gali būti didelis, jeigu nepasiduoda masėms dėl patogesnio gyvenimo ir lieka ištikimas savo pažiūroms. Kaip jau rašiau, ši trumpa istorija jaudina, tačiau tuo pačiu šildo.

Atskiro žodžio vertas ir lietuviškas knygos leidimas. Knyga tokia kokybiška, viršelis toks gražus ir malonus liesti, kad nejučia susimąstai, jog elektroninė versija tokios romantikos niekada neperteiks. Tiesiog delne telpantis žmogaus gyvenimo pasakojimas.

Robert Seethaler „Tabakininkas“, Baltos lankos, 2018, 200 p.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *