Tikroji „Žvaigždžių karų“ Fazmos istorija knygoje

FazmaChromuotais šarvais vilkinti kapitonė Fazma neabejotinai pažįstama „Žvaigždžių karų“ filmų gerbėjams. Ji pasirodė naujai atgaivintos franšizės dalyse „Galia nubunda“ ir „Paskutinis džedajus“.

„Žvaigždžių karų“ kūrėjai nusprendė, kad ši Pirmojo Ordino kariams vadovaujanti veikėja turi turėti platesnę istoriją, tad šitaip atsirado ir Delilah S. Dawson knyga „Phasma“ (Fazma). Anglų kalba išleistoje knygoje (Lietuvoje franšizės knygos ne tokios populiarios, kad galėtume tikėtis vertimo) pasakojama priešistorė, kaip Fazma apskritai atsirado Pirmajame Ordine ir ėmė vadovauti kariams.

Tad kas gi ta Fazma? Ogi mirštančioje planetoje, kurioje reikia kovoti dėl lašo vandens ir išdžiūvusios daržovės kąsnio, gimusi mergina. Fazma kartu su savo broliu, neturinčiu kojos, vadovauja nedideliai genčiai, kuri stengiasi išgyventi atšiauriomis sąlygomis bei kovoja su kaimynine gentimi.

Vieną dieną jie pamato, kad planeton nukrito žvaigždėlaivis. Tai gan įprasta gimtojoje Fazmos planetoje Parnase tai gan įprasta, nes planetą juosia gynybiniai ginklai, numušantys erdvėlaivius. Tačiau tie numušti laivai suteikia galymybę išgyventi Fazmos genčiai, nes ten randama naudingų daiktų.

Taigi, Fazma su gentainiais susitinka Pirmojo Ordino karininką Brendolą Huxą, su kuriuo ima po visą planetą ieškoti dalies sudužusio žvaigždėlaivio, kur būtų veikiantis radijas. Už pagalbą Fazmai pažadama galimybė keliauti į žvaigždes.

Taigi, šios kelionės metu autorė atskleidžia Fazmos ryžtą dėl galios ir tikslo paaukoti viską. Ji nesibodi atsikratyti savo gentainiais, jais manipuliuoti ir šaltakraujiškai palikti juos mirti, jei tai tik padeda siekti tikslo.

Knygoje atskleidžiama, kad būsima kapitonė Fazma pasirūpino, jog jos brolis netektų vienos kojos, o tėvai mirtų ir užleistų teritoriją stipresnei genčiai, kurios vadove ji dabar tapo. Taip atskelidžiamas stiprios, bet pavojingos ir nuožmios moters portretas.

„Žvaigždžių karų“ knygų prirašyta šimtai jei ne tūkstančiai ir Fazmos istorija bendrame kontekste tikrai nėra išiskirianti. Istorija įdomi, dinamiška, aiškiai atskleidžiamas pagrindinės veikėjos portretas, tačiau knygos paskirtis aiški – filmų herojai reikėjo biografijos, tad fanai tai ir gavo. Šiuo atveju fanai gal ir patenkinti dėl biografijos, tačiau tikrai nedžiūgauja dėl siužeto.

Jeigu nesate „Žvaigždžių karų“ fanas, knygą palikite knygyno lentynoje.

Delilah S. Dawson „Phasma“, Del Rey, 2017, 466 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *