Knyga, norintiems perprasti ekonomiką

A Little History of EconomicsEkonomika, nors ir labai svarbi mokslo šaka, yra gerokai nuskriausta. Tai, kas nors kiek primena paprasta ir populiaria kalba parašytas knygas apie pinigus, dažniausiai tiesiog moko triukų, kaip uždirbti milijoną. Nors vieninteliai, uždirbantys dideles sumas, būna tik tų knygų autoriai.

Tačiau šią spragą užpildo Jeilio universiteto išleista Niall Kishtainy knyga „A Little History of Economics“ („Mažoji ekonomikos istorija“), kuri bent kol kas neišversta į lietuvių kalbą. Labai retai knygoje, kuri skirta vien tik ekonomikai, nerasite nei vienos matematinės formulės, o tekstai sudomins net ir ekonomikos mokslus krimtusius žmones.

N. Kishtainy knygoje pasakoje ekonomikos istoriją nuo pat civilizacijos atsiradimo ir kiekvieną knygos skyrių paskiria konkrečiai ekonomikos teorijai. Apžvelgia ir viduramžių požiūrį į ekonomiką ir verslą, ir aptaria pačias moderniausias teorijas.

Šios knygos ištraukas daviau žmonėms, visiškai nesusijusiems su ekonomika, ir sulaukiau teigiamų atsiliepimų, kad tai labai suprantamai parašyta knyga.

Ir iš tiesų, kiekvienas skyrius prasideda trumpa istorija, įvedančia į teoriją, kuri bus nagrinėjama toliau. Ten, kur reikia paaiškinti matematinius teorijos skaičiavimus, autorius meistriškai išsisuka be skaičių, tad knyga neturėtų atbaidyti matematikos bijančios auditorijos.

Kita vertus, knygoje išsamiai aptariami skirtingi laikotarpiai, pateikiamos mažai žinomos istorijos apie ekonomistus, jų gyvenimą. Taigi, knygoje naudingų ir įdomių dalykų turėtų rasti ir ne vienerius metus ekonomikos mokslą krimtę skaitytojai.

Taip, perskaitę šią knygą, ekonomistais tikrai netapsite, tačiau žinosite, kas yra „nematoma ranka“, kuo sirgo Karlas Marxas ir daugybę kitų dalykų.

Visgi, tobulų dalykų nėra, tad ir ši knyga turi trūkumą – joje nėra iliustracijų. Suprantu, kad tai dar labiau išpūstų ir taip storą knygą, tačiau su ekonomika dar tik pirmąją pažintį mezgantiems skaitytojams nepakenktų pamatyti kai kurių garsių ekonomistų veidus.

Niall Kishtainy „A Little History of Economics“, Yale University Press, 2017, 256 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *