Steve’o Jobso dukra savo knygoje atskleidė šokiruojančių faktų apie tėvą

Small FryTarptautinės šlovės sulaukęs verslo magnatas ir investuotojas, geriausiai žinomas kaip technologijų bendrovės „Apple“ vadovas, Steve‘as Jobsas dėmesio neatsikrato ir po mirties. Technologijų guru jau įvairiose knygose savo biografų buvo išnarstytas kaip verslininkas, strategas ir vadovas, tačiau atėjo eilė į jį pažvelgti kaip į tėvą.

Ir paveikslas, galiu pažadėti, patiks tikrai ne kiekvienam. Pirmagimė S. Jobso dukra Lisa Brennan-Jobs savo šių metų rugsėjį anglų kalba išleistoje autobiografinėje knygoje „Small Fry“ (Maža žuvelė) atskleidžia šokiruojančių faktų apie savo tėvą.

S. Jobsas tikrai nebuvo tobuliausias tėvo paveikslas. Iš pradžių jis neigė, kad Lisa jo dukra, nors tai įrodė DNR tyrimai. Su jos motina taip niekada ir nesusituokė, o pats gyvendamas prabangoje, vaiko išlaikymui skyrė 500 JAV dolerių per mėnesį ir nebuvo linkęs pasimatyti su savo vaiku.

Vėliau, kaip savo autobiografijoje prisimena rašytoja, susitikimai su tėvu padažnėjo, kai jai buvo maždaug aštuoneri. Tačiau juos greitai nutraukė Lisos mama, mat dukra po susitikimų, kuriuose tėvas nuolat nešvankiai juokaudavo ir rodydavo pirštu į dangoraižius, aiškindamas, kad jie panašūs į penius, būdavo pasimetusi.

S. Jobso dukra apie tėvą pasakoja ir kitų keistenybių. Paauglystėje ji dėl nuolatinių nesutarimų su motina persikraustė gyventi pas savo turtingą tėvą. Šis pareikalavo, kad dukra pusmetį nesimatytų su mama, nes taip neva turėtų sustiprėti jos ir S. Jobso šeimos ryšys. Tačiau tuo pačiu jis nesutiko sutaisyti šildymo, neveikiančio Lisos kambaryje. O pati autorė pasakoja, kad nuolat bijojo savo tėvo.

Visgi Lisa sulaukė savo tėvo priešmirtinio atsiprašymo už ekscentrišką ir netėvišką elgesį, nors knygoje jaučiamas kartėlis dėl S. Jobso elgesio. Vadinasi, mirties patale tėvo išsakytų žodžių dukrai nepakako.

Kalbant apie pačią knygą „Small Fry”, ji yra autorės autobiografija ir nesisuka vien tik apie S. Jobso gyvenimą. Rašytoja pasakoja apie savo nesutarimus su motina, įvairias patirtis su mamos, nenusisekusios menininkės, draugais hipiais. Apie jų keistenybes ir ją formavusias patirtis.

S. Jobsas pirmoje knygos dalyje pasirodo tik kaip retas svečias, mat tuo metu dukra ir tėvas ryšių iš esmės nepalaikė. O daugiau dėmesio S. Jobsas sulaukia tuo laikotarpiu, kai ėmė plėtoti įmonę „NeXT“ bei daug dėmesio skyrė „Pixar“ animacijos studijai. Tiesiog tuo metu, apie 1990-1996 metus, dukra ir tėvas daugiausiai bendravo. Vėliau tėvo ir dukros ryšys vėl nutrūko dėl barnių, tad apie S. Jobso sugrįžimą į „Apple“ Lisa daug nepasakoja. Taigi, didžiausias šlovės laikotarpis technologijų guru gyvenime nėra paliestas.

Tie, kurie tikisi detalios S. Jobso biografijos, taip pat nusivils šia knyga. Lisa nenagrinėja to, kaip tėvui sekėsi verslas, ar kokiomis savybėmis jis pasižymėjo kaip vadovas. Ji savo tėvą vertina tokį, koks šis buvo namų aplinkoje, beveik neskiria dėmesio jo darbinei veiklai.

Jos vertinimu, bendradarbiai matė gerąsias S. Jobso savybes, o šeimai kliuvo jo ekscentriškas būdas ir staigiai besikeičiančios nuotaikos. Visiškai įprasta buvo, kad S. Jobsas aprėktų savo dukros draugus, padavėjus arba tiesiog išspjautų jam nepatikusį maistą.

Tačiau S. Jobso dukra stengiasi sugriauti mitą, kad tai tiesiog ekscentriško genijaus charakterio savybės.

Pravartu šią knygą perskaityti visiems S. Jobso gerbėjams ir mylėtojams. Taip pat šią knygą galima naudoti kaip vadovėlį jauniems tėvams – kad šie žinotų, kaip nereikia daryti.

Lisa Brennan-Jobs Small Fry, Grove Press, 2018, 400 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *