Valdžia yra baimė, arba kas vyksta už uždarų durų 1600 Pennsylvania Ave NW

BaimėBobo Woodwardo pristatyti nereikia. Bent jau tikrai ne žurnalistams arba tiems, kas bent kiek domisi politika. Jis yra vienas iš dviejų žurnalistų, kartu su Carlu Bernsteinu atskleidęs purviną istoriją, vėliau pavadintą Watergate skandalu, dėl kurio buvo priverstas atsistatydinti tuometinis JAV prezidentas Richardas Nixonas. Trumpai tariant, kiekvienas žurnalistas svajoja apie savo Watergate, bet pasiseka tik vienetams.

B. Woodward – vienas iš jų, todėl kai pamačiau, kad jis parašė knygą apie dabartinį JAV prezidentą Donaldą Trumpą, sprendimas tą knygą perskaityti atėjo greičiau nei spėjau apie tai pagalvoti. „Baimė“ – toks pavadinimas, pasak paties autoriaus, atsirado iš D. Trumpo citatos: „Tikroji valdžia yra – nenoriu nė ištarti šio žodžio – baimė“. Tiek knygos pavadinimas, tiek jos viršelis sufleruotų, kad bus kalbama apie beprotį, netyčia tapusį JAV prezidentu, tačiau mano pirminė mintis buvo absoliučiai klaidinga.

B. Woodwardas dirbo sau įprastu stiliumi – kalbėdamas su šaltiniais. Knygoje jų labai daug, negana to, kiekvienas rimtesnis teiginys, vadinamasis „inside’as“ sužymėtas ir knygoje surašyta, iš kur ši informacija gauta – savaime suprantama, neįvardijant šaltinio vardo ir pavardės. Tai gana neįprasta skaitant knygą, bet daro įspūdį. Taigi B. Woodwardas bando kasti labai giliai į D. Trumpo prezidentavimą ir, svarbiausia, jo aplinką.

Knygoje labai daug kalbama apie žmones, kurie supa D. Trumpą ir kaip jie mato tiek patį darbą, tiek prezidentą. Iš jos susidaro įspūdis, kad Baltuosiuose rūmuose vyrauja absoliutus chaosas, kuriame kiekvienas bando kurti savo tvarką (pavyzdžiui, tam, kad prezidentas nepasirašytų savo beprotiškų užmačių dokumentų, jam juos tiesiog pavogdavo nuo stalo…) Kiekvienas šioje knygoje paminėtas asmuo yra realus, tačiau kartais atrodo kaip kuriamo filmo personažas, kuris turi savo vaidmenį scenarijuje. Akivaizdu, kad B. Woodwardas kalbėjosi ir tiesiogiai su tais minimais žmonėmis, mat kai kurie pokalbiai vyko su D. Trumpu akis į akį, ir gali būti žinomi tik jiems.

Knygą skaityti bus sunku tiems, kas apie Baltuosius Rūmus žino tiek, kad prezidentas yra Donaldas Trumpas, o viena iš jo patarėjų – jo dukra Ivanka Trump. Tam, kad suvoktumėte knygą, reikia žinoti nemažai konteksto ir apie D. Trumpą besisukančias arba besisukusias asmenybes, pavyzdžiui, Bannoną, Muelerį, Tillersoną ir t.t. Tačiau be asmeninių peripetijų, kaip vyksta darbas Baltuosiuose Rūmuose, knygoje atskleidžiama ir naujų įdomių detalių apie D. Trumpo užsienio politiką arba apskritai suvokimą, kaip veikia pasaulis.

Nepaisant to, kad tikėjausi tikrai neigiamos knygos, kai kuriuose epizoduose D. Trumpas vaizduojamas kaip gana nuoširdus ir empatiškas žmogus. Autorius keliose vietose nevengia pasakyti savo nuomonės, ir netgi gana aiškiai palaikyti D. Trumpo pusę arba iškelti klausimą dėl JAV teisėsaugos elgesio, todėl manau, kad B. Woodwardas bandė knygą parašyti žurnalistiškai, tikrindamas faktus, pasitikėdamas savo šaltiniais, stengdamasis parodyti viską taip, kaip yra.

Ši knyga tikrai praturtina suvokimą tiek apie D. Trumpą kaip apie žmogų, tiek kaip apie prezidentą, sprendimų priėmėją, tiek apie jo aplinką. Perskaičius knygą kai kurie jo keistoki sprendimai tapo kur kas aiškesni. Rekomenduoju tiems, kas domisi politika ir ypač geopolitika.

Bob Woodward „Baimė: Trumpas Baltuosiuose rūmuose“, Baltos lankos, 2019, 448 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *