George R. R. Martin „Nightflyers“: siaubo pasakojimas kosmose

NightflyersMilžiniškos tarptautinės sėkmės sulaukusio fantastinio romano „Sostų žaidimas“ autorius George R. R. Martin ir toliau nedingsta iš knygų ir televizijos pasaulio. Vieną sėkmingiausių serialų pasaulyje įkvėpusio rašytojo kūryba JAV praėjusių metų gruodį, o likusiame pasaulyje šių metų vasarį ekranizuota seriale „Nightflyers“.

To paties pavadinimo romanas lietuvių kalba kol kas nepasirodė, tad galime tik apgraibomis spėlioti, kad lietuviškai knyga galėtų vadintis „Nakties lakūnai“ ar panašiai. Tai kuo ypatinga ši knyga, kad vienas didžiausių pasaulyje filmų internetu transliuotojų „Netflix“ nusprendė ją ekranizuoti?

Dar 1980 metais išleistas trumpas mokslinės fantastikos ir siaubo romanas pasakoja apie grupę žmonių, išvykusių kosminiu laivu „Nightflyer“ ieškoti keistos ateivių rasės volkrynų. Jeigu žiūrite serialą, tai žinokite, kad maždaug ties čia romano ir televizinės jo adaptacijos panašumai ir baigiasi. Knygoje George R. R. Martin pasakoja apie tolimą ateitį, kurioje žmonės pažįsta įvairių ateivių ir nori susipažinti su dar vienais. Seriale gi volkrynai yra pirmoji ateivių rasė, su kuria žemiečiai XXI a. galėtų susitikti.

Taigi, knygoje mokslininkų komanda ruošiasi atskleisti vieną didžiausių visatos paslapčių, tačiau kelionei įpusėjus pasipila įgulos mirtys. Prie keistų aplinkybių prisideda ir tai, kad erdvėlaivio kapitonas niekada nepasirodo savo pakeleiviams ir su jais bendrauja vien hologramų pagalba.

Romanas turi daug siaubo elementų ir jame George R. R. Martin atskleidžia mirties bjaurumą. Tai parodo ganėtinai detalūs mirčių aprašymai su nupasakojimais apie ištiškusias smegenų ir kaulų daleles. Vėlyvąją autoriaus kūrybą pažįstantys skaitytojai pamatys, kad jau prieš kelis dešimtmečius rašytojo kūrybai buvo įprastas sekso ir mirties mišinys.

Tačiau „Nightflyers“ siužeto vingiai, o taip pat ir galimos mirtys yra gan lengvai nuspėjami. Knygos idėja apie keliautojus, ieškančius paslaptingos ateivių rasės moderniame erdvėlaivyje neskamba labai originaliai, tačiau tai įvilkta į patrauklų rūbą. Visgi, siaubo istorijoms, kaip ir detektyvams, viena svarbiausių detalių yra paslapties išsaugojimas iki paskutinės akimirkos. Šioje knygoje, deja, to padaryti nepavyksta ir skaitytojas netrukus gali perprasti mirčių priežastis.

Visgi, šis romanas ne šiaip sau įkvėpė 1987 metais išleisti mokslinės fantastikos filmą, o šiemet ir serialą. Istorija vystoma paprastai, veikėjų charakteriai paprasti, tačiau puikiai įsiliejantys į istoriją, o siaubo elementai – sudominantys.

George R. R. Matin „Nightflyers“, HarperVoyager, 2019, 176 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *