12 gyvenimo taisyklių kiekvienam pasimetusiam žmogui

12 gyvenimo taisykliųBene visi mano kolegos žurnalistai, dirbantys naujienų portaluose ir matantys, kiek kartų buvo perskaitytas vienas ar kitas straipsnis, puikiai žino triuką su skaičiais. Jeigu straipsnio pavadinime parašysite konkretų skaičių, tarkime TOP10 įdomiausių vietų, 5 naujausios mados tendencijos, ir pan., toks straipsnis sulauks didesnio susidomėjimo. Greičiausiai būtent dėl to Jordan B. Peterson knygos „12 gyvenimo taisyklių: Chaoso priešnuodis“ pavadinime atsirado tas skaičius 12, o ne, pavyzdžiui, „svarbiausios gyvenimo taisyklės“. Kodėl žmonėms patinka skaičiai – nežinau, gal visi mėgstame šiokią tokią struktūrą?

Šią knygą būtų galima priskirti populiariosios psichologijos žanrui, tačiau šio tipo knygoms dažnai būdingas banalumas. Atrodo, kad knygoje pasakojami savaime suprantami dalykai, ir dar kažkas už tai ima pinigus. Tai ne apie šią knygą. Išties, vieni patarimai, taisyklės, nebuvo man svetimos, tačiau kai kurios man buvo naujos ir privertė mąstyti. Dalis  autoriaus minčių netgi sukėlė lengvą erzulį, nes ne visai su jomis sutinku, tačiau reikia pripažinti, kad savo poziciją autorius motyvuoja gana argumentuotai, be dažnai tokioms knygoms būdingo „tai teisinga, nes aš taip manau“.

Štai kelios taisyklės (supaprastintai): rūpintis savimi, iš tiesų auklėti savo vaikus, atsirinkti savo rato žmones, pasitikėti savimi. Autoriaus teigimu, net jūsų išvaizda (ar susikuprinęs, susitraukęs, ar išsitiesęs) lemia jūsų gyvenimo kokybę. Anot jo, net toks paprastas dalykas, kaip rūpinimasis savimi, reikalauja nuolatinių pastangų, nes dažnai žmonės, pavyzdžiui, negeria jiems išrašytų vaistų, nors tai nelogiška.

Knyga gana stora, bet ją lengva skaityti, stilius gana paprastas, visos mintys argumentuotos, akivaizdu, kad autorius yra tikras eruditas. Gana sudėtingos psichologinės, religinės, filosofinės mintys perteiktos paprastai, naudojami ir moksliniai tyrimai. Dažnai autorius, vienam ar kitam reiškiniui paaiškinti, atsigręžia į tradiciją ar religiją, vedamos įdomios paralelės tarp kartais, atrodo, visai nesusijusių dalykų.

Knygos autorius Jordan B. Peterson taip pat spalvinga asmenybė, kuri pasaulyje vertinama prieštaringai. Plačiojoje visuomenėje jis išgarsėjo, kategoriškai nesutikęs su siūlymu Kanadoje įteisinti lyčiai neutralių įvardžių vartojimą. Jis aktyviai priešinasi politkorektiškumui, turi savitą požiūrį į lyčių lygybę ir propaguoja vyriškumo kultą.

Rekomenduočiau knygą tiems, kas nori pamankštinti savo smegenis, pamąstyti apie gyvenimą ir mintyse pasiginčyti su autoriumi. Jeigu tikitės, kad štai paimsite knygą ir tos 12 taisyklių sutvarkys jūsų gyvenimą, tai taip nebus. Jos tik gali priversti susimąstyti ir galvoje susidėlioti savo taisykles arba galutinai nuspręsti, kad gyvensite be jų.

Jordan B. Peterson 12 gyvenimo taisyklių: Chaoso priešnuodis, Tyto alba, 2019, 456 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *