Knygų skaitymas vaikams padeda palaikyti gerus santykius

child-3046494_1920Po užsitęsusios darbo dienos reikia greitai lėkti atsiimti automobilį iš serviso. Po to reikia užbėgti į parduotuvę, nes šaldytuve pelė kariasi. Iš tų pirkinių reikia dar kažką tinkamo valgyti pagaminti. Dar reikia palaikyti puikią figūrą, švarius namus ir, pageidautina, spėti bent peržvelgti svarbiausius Lietuvos ir pasaulio įvykius.

KADA TOKIOJE DARBOTVARKĖJE PALAIKYTI SANTYKIUS SU SAVO VAIKU?

Žinoma, vaikai neturėtų tapti atskirų darbų sąrašo punktu, kurį dienos pabaigoje išbrauktume, sakydami, kad štai – šiandien mezgiau ryšį su vaiku. Net ir įtemptose dienotvarkėse tėvai laiko paprastai randa – kartu keliauja parduotuvėn, gamina ar užsiima kita veikla. Visgi, siekiant išlaikyti kokybišką ryšį, būtina turėti bendrų veiklų ir čia pagalbon ateina skaitymas.

Visų pirma, skaitymas padeda atsitraukti nuo įvairių monitorių. Filmo žiūrėjimas su vaiku nėra blogai, tačiau tai nėra tas kokybiškas bendravimas, kai abu spoksote į ekraną.

Visų antra, skaitymas gali išgelbėti pervargusius tėvus nuo intensyvios veiklos. Prisipažinsiu, aš tikrai dažnai tingiu žaisti su savo dukra, nes po intensyvios darbo dienos kartais vos pavelku kojas ir noriu tiesiog nejudėti.

Trečia, paprastai skaitymas susijęs su pasakomis prieš miegą ir tam tikru ritualu. Jo metu jūs ne tik skaitote vaikui, bet ir aptariate jo bei savo dieną, susitaikote, jei prieš tai turėjote pykčių, aptariate kitos dienos planus.

O ką jau kalbėti apie kitas, mokslininkų ne kartą įrodytas skaitymo vaikams naudas. Apie tai, kad vaikai, kuriems skaitoma, vėliau tampa sėkmingesniais ir protingesniais žmonėmis, jau tinklaraštyje rašėme ne kartą.

Tačiau svarbu ir tai, kad tyrimai rodo, jog skaitymas apskritai pagerina vaiko empatinius sugebėjimus ir spartina emocinį vystymąsi. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad tokiu būdu kurdami ryšį su savo vaiku, jūs ji dar ir paverčiate geresniu žmogumi, atjaučiančiu ir suprantančiu.

Taigi, baikite teisintis, kodėl negalite paimti vaikiškos knygos į rankas ir skirkite tas varganas 20 minučių bendram skaitymo malonumui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *