Kaip namie neišdaužyti indų, arba absoliučiai karantininė knyga

Pykčio šokisTurbūt bent kartą gyvenime esate taip supykę, kad prikalbėjote tokių dalykų, kurių vėliau gailėjotės? Tiesa, tai ne pats blogiausias variantas. Kur kas blogiau – pykčio sandėliukai, kuriuos rūpestingai kaupiam ir, svarbiausia, saugom. Juk kaip baisu pripažinti, kad kažkas supykdė, sunervino arba kažkieno elgesys mums absoliučiai nepriimtinas. Ypač, jeigu tai artimiausi žmonės. Pažįstama? Harriet Lerner knyga “Pykčio šokis” – kaip tik jums.

Ši knyga mano rankose atsidūrė neatsitiktinai, ją man rekomendavo. Kažkokių didelių problemų su pykčio valdymu neturiu (t.y. nedaužau indų ir nesvaidau daiktų), bet tokį sandėliuką tikrai turiu. Jame – iki pat palubių prisikaupusios nuoskaudos ir situacijos, kurios kelia ne tik pyktį, bet ir agresiją. Ši knyga yra būtent apie tai.

Tai ne anger management knyga, kuri moko, kaip išreikšti pyktį. Tai knyga labiau apie klausimą “kodėl?”. Ar dažnai susimąstote, kodėl iš tiesų supykote? Galbūt jūs suerzino visai ne po visus namus išmėtytos kojinės ar sarkastiška kolegos pastaba, galbūt į savo pykčio šokį įtraukėte trečią, visai niekuo dėtą žmogų?

Esminė knygos mintis paprasta: mes nenutraukiame pykčio šokio, nes tai mums patogu. Kai šokyje dalyvauja du žmonės, vienas puola, kitas traukiasi, jų vaidmenys gali ir apsikeisti vietomis, bet “ratelis” lieka toks pat. Knygoje pateikiamos įvairios itin gyvenimiškos situacijos (kelias net visiškai galėjau pritaikyti sau) ir jos dekonstruojamos taip, kad skaitytojas suprastų pačią pykčio esmę, o ne tik paviršių. Negana to, knygoje pateikiamos instrukcijos, kaip iš to pykčio šokio ištrūkti, ką keisti ir kaip elgtis. Taip pat joje rasite įdomių pratimų, kuriuos padarę galėsite sužinoti nemažai apie save.

Rekomenduočiau šią knygą visų pirma tiems, kurie turi nesuvestų sąskaitų, neišspręstų ginčų su artimiausiais šeimos nariais – mama, tėvu, sese, broliu, vyru, vaikais. Jeigu jūsų santykius valdo sandėliuke iki palubių prikrautas pyktis ar nuoskaudos, galbūt verta juos permąstyti ir kažką pakeisti?

Man asmeniškai knyga skaitėsi greitai ir lengvai, ji parašyta gana asmeniškai, lyg kreipiantis tiesiai į skaitytoją. Ar ji paskatino pamąstyti apie santykius, tą pykčio sandėliuką ir pokyčius? Tikrai taip. Manau, tai ir yra didžiausia šios knygos vertė.

Harriet Lerner “Pykčio šokis”, Alma littera, 2020, 232 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *