Apie ekonomiką paprastai ar primityviai?

Kiek kainuoja laikas?Lietuvių finansinis raštingumas yra žemas, o verslininkai visuomenės akyse vis dar tapatinami su nusikaltėliais, apgavikais ir sukčiais. Tokias liūdnas tendencijas parodė ne vienas tyrimas.

Savaime suprantama, tokioje visuomenėje, kur žmonės nežino kaip elgtis su pinigais arba nesupranta bazinių ekonomikos procesų, staigaus turtėjimo galime nesitikėti. Žinoma, į šią problemą atkreipiama vis daugiau dėmesio, organizuojamos viešos pamokos jaunimui, ieškoma būdų, kaip ekonomikos mokymąsi ir finansinį raštingumą plėtoti dar mokykloje. Tačiau, mano galva, be paprastai ir aiškiai parašytų knygų apie sudėtingus procesus, kurie parodytų, kad ekonomika nėra vien ilgos formulės ir statistiniai skaičiavimai, daugumos gyventojų apie ją neišmokysime.

Štai čia ir pasirodo dr. Manto Martišiaus knyga „Kiek kainuoja laikas? Trumpa istorija apie verslą, ekonomiką, godumą ir žinias“.

Pats autorius nėra nei ekonomistas, nei multimilijardinio verslo savininkas ir teigia, kad knyga gimė iš bandymų paprastai savo vaikams papasakoti apie ekonomiką. Taigi, rimto akademine kalba parašyto veikalo galite nesitikėti. Tai nedidelė knyga, savotiškas pradinių ekonomikos klasių vadovėlis, norintiems per daug nekvaršinant galvos sužinoti šį bei tą apie ekonomiką.

Vis pabrėžiu, kad tai nedidelė ir trumpa knyga. Ir net pats stebiuosi, jog joje autoriui pavyko sutalpinti, atrodo, visas svarbiausias temas. Tik ar tai padaryta kokybiškai?

M. Martišius knygą padalijo į devyniolika temų apie įvairias ekonomikos sritis. Čia galima rasti ir monetarinės politikos pagrindų, ir laisvosios rinkos ar Keinsizmo idėjų paaiškinimo. Daug kritikos sulaukia komunizmas, diktatūros ir jų nelogiški, žmones skurdinantys sprendimai. Visa teorija pateikiama žaismingai, pirmuoju asmeniu, tarsi protingas ir komunikabilus dėdė paprastai aiškintų kokius nors nesudėtingus dalykus. Be to, kiekviena tema iliustruojama pavyzdžiais iš istorijos, kas tikrai praskaidrina tekstą.

Knygoje netrūksta ir daugybės išnašų, o tai mane šiek tiek erzino. Nors autorius dar pratarmėje įspėjo, kad išnašų tikrai nebūtina skaityti, esu vienas iš tų, kuriems jos niekaip nepraslysta pro akis. Tačiau suprantu logiką – jei knyga skirta moksleiviams, jiems gali tekti nemažai dalykų paaiškinti papildomai.

Visgi, šioje knygoje aš, šiek tiek ekonomikos mokslų ragavęs skaitytojas, nesužinojau beveik nieko naujo (išskyrus kelis tikrai įdomius pavyzdžius iš istorijos, apie kuriuos nieko nesu girdėjęs). Tačiau „Kiek kainuoja laikas“ ir nėra skirta man. Ji skirta tiems, kurie visiškai nieko nesupranta apie ekonomiką arba turi labai nedaug žinių šioje srityje. Taigi, idealiausia būtų tokią knygą padovanoti kiekvienam moksleiviui, kuris nori nors ką suprasti apie pinigus.

Tiesą sakant, manau, kad jei dar mokykloje kas būtų šią knygą man pakišę po nosimi, ekonomika būčiau susidomėjęs daug anksčiau. Be abejo, vien šios knygos suprasti viskam, kas susiję su ekonomika ir verslu, tikrai nepakaks. Bet tai gali tapti puikia pradžia.

Nors M. Martišius apie ekonomiką pasakoja paprastai, tai nėra suprimityvinta knyga apie ekonomiką. Joje įdomių dalykų gali rasti tiek ir moksleiviai, tiek ir vyresni skaitytojai. Asmeniškai, patarsiu savo studentams šią knygą perskaityti.

Mantas Martišius „Kiek kainuoja laikas? Trumpa istorija apie verslą, ekonomiką, godumą ir žinias“, Sofoklis, 2021, 256 p.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *