Ar dar galime išvengti klimato krizės?

Kaip išvengti klimato krizėsŽmogaus sukeltos klimato kaitos paneigti jau neįmanoma, o to rezultatus matome daugelis. Štai net Lietuvoje, kur galime džiaugtis iš esmės ramiu gyvenimu, vis intensyvėja ir dažnėja audros, kenčia derlius. Toks staigus pasikeitimas, nieko nedarant, reikš, kad dabartinių trisdešimtmečių karta jau pamatys ne kokį vaizdą.

Radikalūs kovotojai su klimato kaita siūlo stabdyti ekonomikos augimą, nutraukti visas keliones laivais, lėktuvais ir atsisakyti bet kokio patogaus gyvenimo. Tačiau tokie sprendimai ne kiekvienam iš mūsų yra priimtini, tad apima savotiška neviltis. Negi turiu atsisakyti visko, kas man įprasta, tam, kad ateities kartos turėtų ateitį?

Tačiau ne visi kovos su klimato kaita šalininkai mato tik visiškos ekonomikos stagnacijos būdą. Šviežias oro gurkšnis šioje temoje man buvo Bill Gates knyga „Kaip išvengti klimato krizės“. „Microsoft“ įkūrėjas ir vienas turtingiausių žmonių pasaulyje savo knygoje siūlo sprendimus, kaip galime, nestabdydami ekonomikos, pakeisti klimato krizės tėkmę ir užtikrinti, kad ateities kartoms paliktume gyvenamą planetą.

Knygoje B. Gates vengia pamokslavimų – o tai tokio tipo literatūroje jau yra didžiulis pliusas. Tiksliųjų mokslų atstovo žvilgsniu jis tiria, kas įvyko iki dabar ir kaip tai galima atitaisyti.

Nors B. Gates knygoje bando parodyti, ką kiekvienas iš mūsų galime nuveikti – pavyzdžiui, rinkdamiesi produktus be anglies dvideginio pėdsako – visgi knyga labiau skirta politikams. Ypač, JAV politikams, kurie klimato kaitos klausimais dar mažiau pažengę negu mes, europiečiai.

Visgi, net ir europiečiai gali rasti įdomių įžvalgų. B. Gates siūlo netaškyti aklai pinigų visoms klimato kaitos mažinimo iniciatyvoms, o investuoti į tas, kurios sėkmės atveju galėtų padaryti didžiausią įtaką. Kaip pavyzdį jis pateikia savo fondą „Breakthrough Energy Ventures“, kuris investuoja tik į tokius projektus, kurie gali ženkliai prisidėti prie emisijų sumažinimo. Autorius knygoje siūlo atsiminti vieną skaičių – 51 mlrd. tonų, Tiek kasmet pasaulis išmeta emisijų į atmosferą. Ir jeigu projektas sumažina emisijas vos keliomis ar keliais šimtais tonų – savo resursus galime nukreipti naudingesne linkme.

Nors B. Gates įžvalgos labiausiai tinkamos JAV, kur žaliosios energijos skatinimas dar nėra taip pažengęs kaip Europoje, visgi, nemažai įžvalgų pritaikomos ir Senajame žemyne. Kaip pavyzdį paminėčiau autoriaus įžvalgas dėl cemento, kurio tarša yra didžiulė. Anot B. Gates, alternatyviu būdu gamintam cementui tiesiog nėra vietos rinkoje, nes teisinis reguliavimas reikalauja būtent taršiu būdu pagaminto cemento, o štai švaresnei jo versijai užkertamas kelias ne vien dėl kainos, bet ir dėl biurokratijos. Autorius ragina imtis veiksmų ir kuo greičiau priimti pataisas, kad pirmenybė būtų teikiama švarioms statybinėms medžiagoms, ypač – valstybiniuose užsakymuose.

Klimato kaita yra labai ideologizuotas klausimas. Deja, bet dėl jos daugiausia ginčų vyksta ne pasitelkiant racionalius argumentus, bet šaukiant: myliu-nemyliu. B. Gates to išvengia. Jis visiškai sausai ir racionaliai, kaip tikras technologijų žmogus, įvertino žaliosios energijos perspektyvas ir neatmeta, kad būtina plėtoti modernią branduolinę energiją. Neabejoju, kad ši dalis ne vieną prieš klimato kaitą kovojantį žmogų privertė kiek dvejoti. Na, bent man tikrai kilo įvairių minčių, tačiau B. Gates argumentai – įtikinantys.

Trumpai tariant, jei norite aiškios, neideologizuotos ir suprantamai parašytos knygos apie tai, ko turime imtis dėl savo planetos – ši knyga jums. Ir nepamirškite paraginti savo politikus, už kuriuos balsuojate, taip pat ją perskaityti.

Bill Gates „Kaip išvengti klimato krizės“, Alma littera, 2021, 320 p., vertė  Eglė Podčašinskienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *